IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
08:33 | 27 март 2015
Обновен: 22:14 | 25 март 2024

Кукленият прави фурор в Младежкия театър

Днес връчват годишните награди „Икар“, Варна е с две номинации

По материала работи: Златина Добрева
Кукленият прави фурор в Младежкия театър

Фурор направи Държавният куклен театър – Варна, на сцената на Младежкия театър в столицата. Миналата вечер варненската трупа представи хитовото си заглавие „Мълчаливи предания“ пред препълнен салон.
„Имаше огромен интерес. Аплодираха ни дълго, а час след края на спектакъла хората ни бяха заобиколили и разговаряха с нас. Чухме само положителни отзиви“, сподели за „Черно море“ Вера Стойкова, директор на Кукления.
Същата постановка - „Мълчаливи предания“, тази година е номинирана за награда „Икар“ в раздела “Куклени пиеси”. Официалната церемония по връчване на призовете е довечера, навръх Международния ден на театъра. В раздела си варненската постановка се конкурира с „Пук“ от Валери Петров (реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Бургас) и „Страх“ от Веселка Кунчева и Ина Божидарова (реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора).
Варненската трупа на Кукления ще участва довечера и в официалната церемония по връчването на „Икар“-ите. Актьорите ще се представят с кратка импресия.
ДТ „Стоян Бъчваров“ също има номинация за „Икар“. Тя е в категорията „Дебют“ и е за Даниела Николчова – за сценографията на постановката „Наопаки всичко или всичко наопаки“ по Жан-Батист Молиер, реж. Пламен Марков. Даниела е номинирана и за сценографията на пиесата „Албена“ от Йордан Йовков, реж. Василена Попилиева, на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.
В раздела си Николчова се конкурира с Виктория Филипова (за сценографията на „Лазарица“ от Йордан Радичков, реж. Крум Филипов, на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“), Каталина Старейшинска (за ролята на Антигона в „Антигона“ от Жан Ануи, реж. Иван Добчев, Театър „София“), Кристиана Ценкова (за ролята на Лиса в „Откраднати разкази“ от Доналд Маргулис, реж. Красимир Спасов, Театър „Българска армия“) и Радина Думанян (за ролята на Матилда в „Чиста къща“ от Сара Рул, реж. Иван Урумов, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив).
Тази година награда „Икар“ за чест и достойнство, която се връчва от председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, е присъдена на актьора Стефан Илиев.
Наградата за изключителен творчески принос към българския театър отива при Никола Анастасов.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна