IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
18:30 | 29 март 2015
Обновен: 06:32 | 16 април 2024

Над 350 деца се включиха във фолклорния конкурс „Диньо Маринов“

Журито не скри възхищението си от варненските школи по гайда и кавал

По материала работи: manager
 ЦЕЛТА НА ФОЛКЛОРНИЯ КОНКУРС е да издирва и популяризира млади таланти; Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Повече от 350 изпълнители зарадваха публиката в Младежкия дом, дошла да проследи конкурсната програма на 21-вото надсвирване и надпяване в памет на легендарния гайдар Диньо Маринов. Двучасовият концерт на лауреатите се проведе в аулата на Икономическия университет. 

 

В конкурса се включиха представители на всички фолклорни области в страната. Целта на проявата е да издирва и популяризира млади таланти, и да приобщава младото поколение към традиционната българска култура. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН и в мерките за закрила на деца с изявени дарби. По традиция се провежда под патронажа на кмета на Варна  Иван Портних.

 

Шестчленно жури имаше трудната задача да оценява уменията на талантливите деца. След края на двудневната надпревара специалистите подчертаха, че школата по гайда и кавал във Варна е ненадмината. Участници и жури похвалиха Общинския детски комплекс – Варна, за отличната организация на събитието.

 

Награди бяха присъдени в разделите народно пеене, гайда, гъдулка, тамбура, кавал, оркестри, хорове, ансамбли, камерни вокални и инструментални групи. Във всяко от направленията участниците бяха разпределени в две категории и в четири възрастови групи.  В първата категория бяха включени представители на музикални училища или училища с разширено изучаване на музика. Във втората категория премериха сили малките творци, организирани от читалища, общински детски комплекси и неспециализирани училища.  Децата във всяка категория бяха разпределени и по възрастови групи.

 

Сред призьорите са деца от Варна, Котел, София, Монтана, Пловдив, село Черни Вит, Търговище, Велико Търново и др. 

 

Специалната награда на кмета на община Варна Иван Портних заслужи фолклорен ансамбъл «Тракийска младост» към СОУ «Любен Каравелов» - Пловдив. 

 

Призът на Общинския детски комплекс - Варна, който носи името на Диньо Маринов, бе присъден на Ивайло Стойчев от НУФИ «Филип Кутев» - Котел. Наградата на малкия музикант е гайда.

 

Две специални награди присъди и Националният дворец на децата. Носии за момче и за момиче отпътуваха за село Черни Вит при талантливите деца от ОУ «Георги Бенковски».

 

Възможност за запис в Радио Варна получи Народният хор на НУИ «Добри Христов», а в БНР – гъдуларят от НМУ «Любомир Пипков» Симеон Илиев. 
Специалната награда на журито отиде при гайдарския оркестър на НУИ «Добри Христов».

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Коментари

Новини Варна