IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
10:25 | 31 март 2015
Обновен: 10:30 | 16 април 2024

Финалисти от „Евровизия“ и „Сан Ремо“ идват за "Откритие 2015"

Миро ще изнесе концерт на 2 април

По материала работи: Златина Добрева
Финалисти от „Евровизия“ и „Сан Ремо“ идват за  "Откритие 2015"

Финалисти от "Евровизия" и "Сан Ремо" ще мерят сили на сцената на „Откритие 2015“, информира основателят и директор на международното събитие Доно Цветков.
„От 47 песни от млади композитори от 23 държави от света селектирахме 18, които ще чуем премиерно във Варна”, разказва той. „Беше наистина трудно, защото имаше още много добри композиции, които можеха да останат за финалите на конкурса. Сред изпълнителите тази година са и такива, които са пели на финалите на конкурсите на "Евровизия" и "Сан Ремо", победители в популярни формати - с доказани качества, албуми и добре познати в страните си.
Доно Цветков сподели, че тази година съпътстващата програма на фестивала ще започне месец и половина преди големия международен финал. В партньорство с Икономическия университет, „Откритие“ ще представи любими български музиканти. Първата проява е среща и концерт с Миро на 2 април в Аулата на ИУ в 18,00 ч., озаглавена „Моят път след „Откритие“, а в края на месеца любителите на латино ще бъдат зарадвани с концерт на „Тумбаито“.
Традиционно във фестивалната програма на "Откритие" ще бъде включена изложба на млади художници, „Творческа работилница“ – майсторски клас за млади изпълнители, ще бъдат представени филма и книгата за АББА на журналиста Георги Тошев, меломаните ще могат да видят филми за популярни български творци, ще се организира кръгла маса за проблемите  с авторските права.
За втора година ще се проведе и международният радио конкурс за песен, в който миналата година гласуваха над 300 000 слушатели на международни радио станции oт 10 държави.
Големият финал на „Откритие 2015“ ще бъде на 16 май, когато певци и песни ще премерят сили в двата международни конкурса – за песен и изпълнител.
Сред изпълнителите, чиито успешни кариера започнаха от „Откритие“, са лауреатите на фестивала Миро и Галя, Деси Добрева, носителката на "Грами" Джия Руа и др.
В историята на „Откритие“ са записани гостуванията  на Филип Киркоров, Ингрид, Силвия Медзаноте, Джон Лоутън, Фабрицио Фаниело, Лудвиг Галеа, Лука Сепе, Love Italy Band и цяла плеяда български поп, рок, джаз и естрадни звезди.

Коментари

Новини Варна