IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
08:52 | 31 март 2015
Обновен: 18:27 | 24 април 2024

Вера Стойкова: Това се случва за първи път в цялата история на „Икар“-ите

Държавният куклен театър – Варна, отбелязва рождения ден на Андерсен, готви се за международен фестивал в Ямбол

По материала работи: Златина Добрева
Вера Стойкова: Това се случва за първи път в цялата история на „Икар“-ите

„Това не се е случвало в историята на наградите „Икар“ – да прекъснат церемонията, да говорят за нас и да ни връчат специална награда.” Това коментира за „Черно море“ Вера Стойкова, директор на Държавния куклен театър – Варна. Както „Черно море“ вече писа, постановката „Мълчаливи предания“ бе отличена със специална награда за изключително въздействаща и ярка образност. Тя не успя в категорията, в която бе номинирана, тъй като номинацията бе в раздела „Куклени пиеси“, а представлението не е куклено. Въпреки това впечатлява с перфектна актьорска игра и ефекти.
„Април е доста натоварен месец с изяви – каза още Вера Стойкова. – В събота, на 4 април, ще играем от 11 часа „Цветята на малката Ида“. Пиесата посвещаваме на приказния разказвач Ханс Кристиан Андерсен, който има рожден ден на 2 април, както и на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца“.
През април приключват и четвъртите групи в детските градини, а тази година тържествата ще бъдат в Кукления, придружени с пиеса за деца. След 2-годишно отсъствие на сцена се завръща един емблематичен спектакъл – „Красавицата и Звяра“. Пак през идния месец варненската трупа има две участия извън морската столица. Кукленият ще гастролира в Русе с „Професия лъжец“, а по-късно ще се включи в XIX издание на международния фестивал „Михаил Лъкатник“ в Ямбол. Там варненци ще представят „Малки вълшебници“.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна