IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
10:32 | 2 април 2015
Обновен: 10:23 | 16 април 2024

Миро разказва на варненци за своя път след „Откритие“

Поп изпълнителят ще пее довечера в аулата на Икономическия университет

По материала работи: Златина Добрева
Миро разказва на варненци за своя път след „Откритие“

Един от най-успешните български поп изпълнители Миро ще зарадва тази вечер варненските си почитатели с концерт в аулата на Икономическия университет.
Събитието започва в 18 ч. и се осъществява като част от съпътстващата програма на XXIV Международен музикален фестивал „Откритие 2015“. Освен че ще представи най-известните си хитове, Миро ще отговаря и на въпроси на публиката, обещават организаторите. Концертът е под надслов „Моят път след „Откритие“.
С тази съвместна инициатива с Икономическия университет искаме да припомним на публиката, че стартът на шеметната кариера на Миро беше даден точно във Варна – на сцената на един от първите фестивали „Откритие“ преди 22 г., заяви създателят на международния поп фест и негов директор Доно Цветков. Миро се яви на конкурса през 1993-а, беше най-младият участник и спечели специалната награда на фондация „Стефан Воронов“, спомня си основателят на „Откритие“.
Две години по-късно на същия фестивал във Варна Миро единодушно е избран и от жури с председател Тончо Русев, и от публика за откритието на 1995-а. Първата награда от "Откритие" му отваря вратите към голямата сцена и към още много международни конкурси в Казахстан, Литва, Беларус, Турция. Една от наградите от феста е и песен, която композиторът Нелко Коларов написва специално за Миро. Това е една от първите самостоятелни песни в репертоара на певеца.
С композиция на Доно Цветков по стихове на Камелия Кондова, Миро представя България на музикалния форум "Памукале 1997" на TPT1 интернешънъл в Памуккале – Турция през 1997 г. и получава награда за перспективен изпълнител, а няколко месеца по-късно и   номинация на наградите "Орфей" на БНТ и НДК. С песента на Митко Щерев "Дали не сгреших" талантливият изпълнител участва и в едно от последните издания на „Златния Орфей“, където грабва сърцата на журито и е забелязан от легендата Емил Димитров. "Откритие" и Доно Цветков подкрепят Миро в записа на първите му песни и клипове. Още любопитни и малко известни подробности за музикалната кариера на Миро, за цената на славата и известността очакваме да научим от самия него на концерта днес на 2 април.
В края на април Фондация „Откритие“ и Икономически университет - Варна, ще осъществят още една съвместна инициатива от съпътстващата програма на едноименния фестивал - това е концерт на българските салса идоли „Тумбаито“. Калин Вельов и компания обещават шоуто да бъде емоционално и много танцувално за всички почитатели на латино ритмите.

Коментари

Новини Варна