IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
09:50 | 2 април 2015
Обновен: 08:28 | 15 април 2024

Световния ден на детската книга отбелязват във варненската библиотека

Специален гост ще бъде популярната сред малчуганите авторка Радостина Николова

По материала работи: Златина Добрева
Специално за днешния ден от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ са поканили младата авторка Радостина Николова.

Разнообразна програма е подготвила Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ по повод Международния ден на детската книга – 2 април, съобщиха за вестник „Черно море“ от детския и средношколски отдел. Поредицата от прояви стартира в 10 часа.
Специален гост на регионалната библиотека е популярната сред малчуганите авторка Радостина Николова. Творбите й печелят награди от престижни конкурси. „Писането на книга никога не ми е било цел, но в един момент просто се изкуших да запаметя на хартия малките мотове и тяхната небивала история. За мен беше истинско забавление да пресъздам чудатите приключения на тези непознати същества“, разказва младата авторка.
В съзвучие с днешния празник децата от работилницата за разказвачи към Хуманитарната гимназия ще представят приказки по Андерсен. Точно рождения ден на един от най-обичаните детски автори честваме като Международен ден на детската книга. 210 години от рождението на Андерсен отбелязваме през 2015 г.
Малчуганите от творчески център „Пламък“ ще изиграят тяхната книга - представление, обещават от библиотеката. Всички гости ще имат възможност да разгледат изложбата от детски илюстрации „Моята любима приказка от Ханс Кристиан Андерсен“, в която има рисунки на малки художници от основните училища „Захари Стоянов“ и „Стефан Караджа“, детски център „Игралница-занималница“ и други.
Във фоайето на основната сграда на бул. „Сливница“ 34 е подредена изложбата „Имало едно време...“. В нея могат да се видят любопитни книги от фондовете на детския и средношколски комплекс. Представени са български и световни майстори на приказката, които тази година имат кръгли годишнини: Леда Милева, Валери Петров, Ханс Кристиан Андерсен, Братя Грим, Ръдиард Киплинг.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна