IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
18:51 | 25 април 2015
Обновен: 08:06 | 27 март 2024

Деца изпъстриха двора на Хуманитарната гимназия с тебешири и графити

Близо 30 ученика се възползваха от възможността да творят на открито

По материала работи: Слав Велев
Деца изпъстриха двора на Хуманитарната гимназия с тебешири и графити

Рисунки с тебешир и пана на открито украсиха двора на Хуманитарната гимназия. Инициативата се провежда за първа година и е част от Пролетния салон на изкуствата. 

По-малките ученици от III до VII клас рисуваха с тебешир на асфалта. 13 деца се включиха в интересното предизвикателство. Темата, по която твориха е "Тебеширено детство". "Решихме да дадем пълна свобода на малките участници, затова се спряхме на по-общо заглавие на конкурса. Децата много искаха да нарисуват повече от една рисунка, позволихме им и това и в крайна сметка имаме повече от 20 творби с тебешир в двора на училището. Много от нашите ученици поискаха да се включат. Даже едно дете каза - аз си мисля, че цялото училище трябва да дойде. Ентусиазмът на малчуганите ни задължава да направим проявата традиционна", каза за вестник "Черно море" Емил Груев, помощник директор в Националната гимназия по Хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".

Най-добрите малки художници получиха тематични награди - пастели и скицници, с които да продължат да развиват таланта си. Тричленно жури оцени рисунките върху асфалта. "Следим за това дали творбите са цялостни, живописни и контрастни. Те не трябва да са схематични, а много богати цветово. Това е трудно да се постигне при рисуването върху асфалт, тъй като повърхността е грапава, основата е тъмна, а тебеширите са по-бледи от боите, с които децата са свикнали да рисуват" - каза за вестник "Черно море" Иван Димитров, преподавател по рисуване и живопис в хуманитарната гимназия, който беше и член на журито. 



В още по-мащабен проект се включиха учениците от X до XII клас. Те твориха върху 6 големи мобилни платна, които в следващите две седмици ще са част от своеобразна изложба на открито в двора на Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Трудът им образно беше наречен "графити", макар че рисуваха върху платна и използваха основно бои за творбите си. "За първи път даваме възможност за изява на най-големите ученици в нашата гимназия под подобна форма. Решихме, че вместо да правят графити по стените е по-добре да им осигурим големи платна, тъй като така нашата изложба ще стане по-мобилна и творбите ще бъдат съхранени. Материалите, с които работят учениците са водоустойчиви, така че различните климатични промени да не окажат влияние и изложбата на открито да остане максимално дълго в двора на училището" - разказа за вестник "Черно море" Севдалина Драгнева, художник и преподавател в Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".


Младите творци предварително бяха подготвили проекти, които пресъздадоха върху големите платна. Изявата се превърна в отборна, тъй като техни приятели дойдоха да ги подпомогнат при работата върху мащабните проекти. Рисунките върху големите платна не бяха ограничени от тема и дадоха възможност за максимален полет на фантазията на своите създатели. Възпитаниците на хуманитарната гимназия имат добър поглед върху урбанистичната култура, тъй като я изследват в извънкласни дейности по проект "Успех", воден от преподавателя Севдалина Драгнева. "Целта ни е да излезем извън територията на изящните изкуства. Запознаваме се с различни нетрадиционни техники, с работата по колажи, графити и други форми на съвременно изкуство" - поясни Севдалина Драгнева. В проекта се включват, както деца от паралелките по рисуване, така и ученици от непрофилираните курсове на хуманитарната гимназия. 


Предизвикателството да творят върху големите платна в двора на Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" приеха няколко възпитаници на училището. "По принцип проявявам интерес точно към рисуване на открито, тъй като това, което правим в момента на практика е точно това, а не са графити, които се правят първо на стена и второ с по-различни материали. Включих се в проекта, защото дава възможност да изразиш себе си, да покажеш идеите си върху едно платно. Хубаво е също, че е в училищния двор и много хора ще могат да видят моята творба. Аз предпочитам по-нестандартните форми на изява, като абстрактната живопис. Харесвам също авангардни скулптори от метал, тел и други. Освен това се занимавам и с дигитално изкуство, което също е един вид откъсване от традицията" - сподели пред вестник "Черно море" Атанас Поповски на 18 г., ученик от ХII клас.


"За първи път имам възможност да творя на открито и то в такъв голям мащаб.По принцип рисувам само в къщи, тъй като в училище се занимавам със скулптора" - каза Христина Димитрова на 19 г. от ХII клас.


"С участието си тук подпомагам по своеобразен начин уличното изкуство, както и училището си. Надявам се занапред това изкуство да се развива, тъй като в България то не е толкова популярно. За момента до голяма степен съществува нелегално. Иска ми се все повече хора да научат за него и да започнат да го практикуват, то да бъде одобрявано и признато. Аз рисувам всичко, което ми харесва, не се ограничавам от стилове и течения" - призна Стефан, на 17 години от X клас. 

Полина Петрова
снимки - авторът

Коментари

Новини Варна