IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
09:56 | 3 май 2015
Обновен: 19:19 | 16 април 2024

На 13 май Варна отбелязва европейската Нощ на литературата

В символичното четене на откъси от съвременни европейски автори за първи път се включва и Добрич

По материала работи: Слав Велев
На 13 май Варна отбелязва европейската Нощ на литературата

През 2015 за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. Във Варна честванията започват още от 11 май с Литературно-театрална работилница в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". На следващия ден домакин на подобно събитие е Първа езикова гимназия. 
 

Основната програма е на 13 май, когато в цяла Европа за девети път се отбелязва Нощта на литературата. Сутринта в двете училища са организирани творчески срещи. Същинската програма във Варна започва в късния следобед с четене на откъси от съвременни европейски автори в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", в някои кафенета и книжарници, както и в градинката на Севастопол. 
 

Освен Варна още 11 български града се включват в инициативата. За първи път сред тях е Добрич. Предвидено е на три места да се чете на открито - пред паметника на Св. св. Кирил и Методий, в градинката пред Храм „Свети Георги" и в Градски парк „Св. Георги" - пред сградата на музея. 
 

Черно море

Коментари

Новини Варна