IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
08:07 | 21 май 2015
Обновен: 19:05 | 24 април 2024

4 нови изложби обогатяват „Варна фото фест“

Експозициите ще бъдат подредени в Градската художествена галерия

По материала работи: Златина Добрева
4 нови изложби обогатяват „Варна фото фест“

Международният фотографски салон „Варна фото фест 2015“ продължава с поредицата интересни събития. Почитателите на стойностната фотография ще имат възможността от днес да видят 4 нови изложби. Експозициите ще бъдат подредени в Градската художествена галерия.


Първата изложба е „100 години българско кино“. Сбирката представя в хронологичен ред интересни работни моменти и кадри от 100 значими български филма. В началото на 2015 г. се навършва един век от премиерата на първия български игрален
филм "Българан е галант". Отбелязването на този юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви.
„За стоте си години игралното ни кино може да се похвали със стотици пълнометражни ленти. А като добавим късометражните, телевизионните и сериалите – ще получим хилядите заглавия на многоликото българско игрално производство. То има награди от най-реномираните фестивали – Кан, Венеция, Берлин и пр. Това е
част от историята му. По-важно е, че през последните години редица филми възстановиха контакта с българската публика. След време те ще бъдат цитирани напълно заслужено като класика. А днес изложбата ни припомня много от творбите, които вече са се сдобили с такъв статут“, казва за експозицията проф. Александър Янакиев.
Втората изложба е под наслов „Полярни светове“ и представя работите на Ахим Кьоп от Германия. Тя показва фотографии от пътуванията на автора до Арктика, Антарктика, субполярните Фолклендски, Южни Шетладски и Оркнейски острови, както и Южна Джорджия и Норвегия в периода 2008 – 2015 г.
Интерес представлява и сбирката „Моята фотография през годините“ на Брайън Хопър от Ирландия. Част от работите му разказват истории – силни, интересни и винаги въздействащи, в друга част от тях авторът документира своите фантазии и сюжетът се движи на границата между реалност и нереалност. Открояват се обаче впечатляващи портрети и пейзажи, нежна еротика и женственост.
„Прелестни създания“ е експозицията актова фотография на Тронд М. Скарет от Норвегия. „Снимам голото тяло, защото човешките форми са източник на вдъхновение за мен. Човешкото тяло е изящно...“, казва авторът.

Коментари

Новини Варна