IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
08:43 | 22 май 2015
Обновен: 09:51 | 29 март 2024

Стоян Радев: Българският дух да не ни владее само на 24 май

Екипът на „Свекърва" получи една от наградите „Варна"

По материала работи: Златина Добрева
Стоян Радев: Българският дух да не ни владее само на 24 май

Българският дух да не ни владее само на 24 май, пожела актьорът и режисьор от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Стоян Радев по време на церемонията по връчването на тазгодишните награди „Варна“. Екипът на спектакъла „Свекърва“ получи единия от призовете в раздел „Театър“. Другата награда в тази категория беше за Държавен куклен театър – Варна, реализирал постановката - събитие на тази година – „Мълчаливи предания“. Директорът Вера Стойкова подчерта, че този спектакъл показва, че българщината е във всички нас и ние не можем без нея.

 

Пианистът Людмил Ангелов  получи награда за цялостно творчество и изключителен принос за музикалната култура на Варна. „Роден съм в този град и не само това, три поколения от моето семейство са живели тук още от края на ХІХ век, веднага след Освобождението. Съдбата ми отреди професия, която ме отвежда по близки и далечни места на планетата,  за да свиря в различни концертни зали както в големи музикални центрове като Виена, Берлин, Париж, Ню Йорк, Москва, така и в малки населени места. Но има нещо, което е по-важно и то е, че аз съм посланик на българската култура и на моя роден град. Навсякъде по света, когато човек разтвори моята биография, първото нещо, което вижда в нея, е името на Варна“, каза развълнуваният Людмил Ангелов.

 

Две награди бяха връчени в раздел „Литература“. Преводачът Станчо Станчев беше отличен за художествен превод от китайски на български език, а Валерий Пощаров получи приз за монографията си, посветена на творчеството на Христо Каварналиев. „Това признание е колкото за мен, толкова и за творчеството на този велик варненски художник  маринист“, подчерта Валерий Пощаров. Монографията е издадена по повод 120 години от рождението на Христо Каварналиев.

Награда „Варна“ в раздел „Музика“ получиха композиторът и диригент Атанас Илиев, както и Хорът на варненските момчета и младежи при Хорова школа „Морски звуци“. Като висока чест за хора определи приза диригентът Дарина Кроснева – Стаменова. „Благодаря лично на кмета Иван Портних за оценката, която придоби публичност - той определи момчетата като „пеещи посланици на България и на град Варна“, каза Дарина Кроснева.

Общо 10 награди „Варна“ бяха раздадени в сферата на културата,  9 – за предучилищно и училищно образование, и 6 – в сферата на науката и висшето образование. Присъдени бяха и почетни знаци за заслуги към Варна. Призовете бяха връчени от кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Иван Луков. Градоначалникът благодари на дейците на културата, науката, образованието и спорта във Варна. „Гордея се с вашите успехи и се радвам, че всяка година наградите намират своите достойни притежатели. Варна е богата със своите успели и талантливи хора!“,  каза Иван Портних.
Полина Петрова

 

Станислав Щерев (на преден план) И Душко Михайлов спечелиха призовете за Ученик на годината в сферите на общообразователната и професионалната подготовка. Душко, който е състезател по бокс, беше обявен и за Спортист на годината през 2014 г.

 

Директорът на СОУ „Пейо Яворов“ Даринка Божинова получи от името на колектива на училището награда „Варна“ в сферата на средното образование.

 

Художникът Васил Василев беше отличен за налагане на високи художествени стойности в съвременната българска живопис.

 

Хорът на варненските момчета поздрави присъстващите в залата с изпълнение на „Върви, народе възродени“.

 

Коментари

Новини Варна