IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
09:56 | 24 май 2015
Обновен: 14:18 | 25 април 2024

Пак ли гавра?! И Софроний става екшън герой във филм

Правят модерен прочит на прочутото "Житие" на будителя

По материала работи: Слав Велев
Пак ли гавра?! И Софроний става екшън герой във филм

Нова гавра с велик българин се задава на екрана. Художествено-документалният филм „Грешникът светец" ще умува над въпроса светец или екшън герой е св. Софроний Врачански, написа „Телеграф". Лентата показва атрактивна версия от игрални възстановки на най-ярките моменти от легендарната биографична книга на будителя „Житие и страдание на грешния Софроний". Ролята на Софроний изпълнява учителят Филип Филипов от Враца, водещ е актьорът Костадин Султов.

 

В епизодът „Как се беси поп" се разказва за случка в Карнобатска енория, когато поп Стойко напуска Котел и обикаля от село на село. Така попада на мушката на местния султан Ахмед Геряй, който хвърлил око на християнска девойка, но нито я взима за втора жена, нито й дава разрешение да се омъжи.

 

Поп Стойко не знае това и венчава българката за нейния любим, с което си навлича гнева на турчина. Затова Геряй и неговите хора правят опит да обесят поп Стойко на дърво в полето. Той обаче се бори като лъв за живота си, хваща дулото на пищова на пияния султан и дърпа от врата си примката.

 

Заради това турците го влачат с примката на шията към селото с конете си, където опитват да го бесят, но той се измъква от тях и бяга. Тъй като са пияни, не успяват да го гръмнат с пушки.

 

Филмът явно цели да е дързък и смесва герои от различни епохи със изненадващи коментари от професори, музейни работници. Самите автори на лентата признават, че са се амбицирали да направят оригинален опит за модерен прочит на книгата-автобиография на Софроний. Вдъхновили се от личността му, тъй като хората на изкуството не се занимават с него и той е почти забравен от българите.

 

Мотивите да създателите на "Дякон Левски" обаче бяха подобни, но лентата предизвика огромен скандал.

 

Иточник: Всекиден.com

Коментари

Новини Варна