IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
10:38 | 29 май 2015
Обновен: 14:00 | 18 април 2024

Елица Тодорова: В родния град и въздухът помага

Във Варна концертите ми винаги са по-силни и страстни, пълни със заряд

По материала работи: Златина Добрева
Елица Тодорова заедно с братята Мартин и Кристиян Пищолски, с които напоследък има съвместни участия и проекти.

Варненката Елица Тодорова е изпълнителката, която в последните години е най-активният посланик на българския фолклор. Освен певица тя е и перкусионист, което прави присъствието й на сцената още по-атрактивно. Елица заедно със Стоян Янкулов постигна най-големия успех на България в песенния конкурс „Евровизия“ с песента „Вода“ – пето място, през 2007 година. Шест години по-късно те отново представиха страната ни на музикалния форум с песента „Само шампиони“. Елица впечатлява и с оригиналните конструкции от барабани, които подготвя за различни големи форуми – „Космическо дърво“ и „Олимпийският барабан на България“.

 

- Ели, ти си варненка, с какво чувство пееш всеки път в родния си град, по-различно ли те приема публиката тук?
- В родния град и въздухът помага. Забелязала съм, че се получават по-силни и страстни концерти, пълни със заряд.
А публиката навсякъде ме е приемала еднакво топло и с любов, за което благодаря! Aртистът работи, за да вълнува зрителите, да ги накара да се почувстват щастливи и да се радват на живота!
- Какво си спомняш за детството си, знам, че си прекарала няколко години в Африка заедно със своето семейство?
- Море, палми, камили, екстремни ситуации и забулени красиви арабки с магнетични красиви очи. Свободата, която Африка закодира в кръвта ми, ми дава сили и смелост всеки ден! Първите ми опити с ударни инструменти са от бреговете на Средиземно море, където арабите помагаха на семейството ми сред стихията на Сахара!
- Разкажи малко за ученическите си години в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“?
- Години, изпълнени с репетиции и труд. Тук се запознах с едни от най-добрите хора и преподаватели, изпълнени с огромна любов и невероятен професионализъм. Имах щастието да се срещна с хора като Роза Сивриян, Мадлен Йорданова и много други. В училището прекарах щастливи и пълноценни години сред съучениците си, близост до завладяващата естетика на класическата музика и балета като изкуства.
- Кое място в града те изпълва със спомени?
- Басейнът до морската гара, където тренирах синхронно плуване няколко години.
- Какво е за теб Варна?
- Родният дом! Силата на морето!
- Като едно морско момиче имаш ли по-специална връзка с морето, дава ли ти то специална енергия?
- Да, хоризонтът ме зарежда и дава сили за нови мечти и пътешествия! Да мечтая - това ме държи жива!
- Майка ти е вокален педагог, тя ли те насочи към пеенето?
- Генетично нося таланта на няколко поколения жени в рода ни, които пеят - пра-баба ми, баба ми и майка ми. Приемственост. Фолклорът е заложен в ДНК-то на българите и затова въздействието му е толкова силно, магнетично и понякога необяснимо.
- Допитваш ли се и днес до нея?
- Майка ми е най-сериозният ми коректив, като вокален педагог винаги споделям с нея детайли от моята програма и обменяме опит в извайването на вокалната техника, която в различните фолклорни области е специфична.
- Какво мисли тя за кариерата ти?
- Щастлива и горда майка е с постиженията ми, които са не само в национален, но и в световен мащаб. Още когато бях малка, ми повтаряше: „Пази си гласа, с него ще обиколиш света!” Така и стана! В над 37 държави е звучала на живо нашата самобитна модернизирана фолклорна музика!
- Посещавала ли си училището си, след като си завършила, имаш ли наблюдения над следващите поколения, които се обучават там?
- Да, всяка година го посещавам и следя развитието на учениците от класа по народно пеене на моята майка - Павлинка Тодорова. Не пропускам да се насладя и на балетния клас, както и на художниците, които са голямо вдъхновение за мен! Новите кадри продължават нашия труд и това ме радва изключително много, защото има приемственост между поколенията.
- Баща ти е майстор-готвач. Ти умееш ли да готвиш и кои са любимите ти специалитети?
- Да, наследила съм и от неговия талант. Баницата е моя запазена марка!
- Хората свързват името ти най-вече с двете участия на "Евровизия" заедно със Стоян. Какво беше общото и различното в атмосферата около двете ви пътувания зад граница, за да представите България?
- Сходно беше нашето послание в двете ни участия – ние сме българи, с много силен и непримирим дух, готови за победа! Беше неповторимо изживяване през 2007-а със стихийността на “Вода”-та, а през 2013-а със “Само шампиони”. За второто си участие имахме много повече опит и представянето ни беше по-атрактивно – с уникалните барабани „Космическо дърво от България“, „Олимпийският барабан“ и кукерските маски, на които всички се възхитиха.
- Спомена мащабните конструкции от барабани, които ти сама проектираш. Какво те вдъхновява за тези нестандартни хрумвания?
- Концертите ми по света, които ме зареждат с много нови впечатления, са един голям източник на креативна енергия. Вдъхновяват ме също животът и творчеството на различни личности от областта на културата и изкуството. Леонардо да Винчи е един от тях! Разнообразни са нещата, които ме провокират да създавам нестандартни конструкции от барабани, които са патентовани на мое име.
- Имаш много изпълнения зад граница. Къде приемат най-добре българския фолклор?
- Навсякъде по света са ни приемали добре. Много са страните, в които съм популяризирала български фолклор - Америка, Япония, Германия, Франция, Русия, Гърция, Португалия, Турция,  Румъния, Полша, Либия, Унгария, Чехословакия, Югославия, Холандия, Канада, Италия, Испания, Малта, Тунис, Украйна, Индия, Финландия, Германия, Португалия, Швеция, Сърбия, Ирландия, Черна гора, Хърватия, Канада, Белгия, Австрия, Люксембург.
- Какви отзиви ти дават хората за музиката, която представяш?
- Мъдри думи, пълни с любов!
- Активно се включваш в различни социални ангажименти, какво те амбицира да го правиш?
- Състраданието, човечността и доброто, което от раждането си нося в себе си.
- Какъв е начинът да се популяризира родния фолклор сред младите хора?
- Със засилено присъствие в медиите. Изпълнителите да бъдат излъчвани по достойнство и спрямо постиженията им в глобален, световен план.
- Песента „Луди нощи“ беше първият експеримент в твоя стил и сценични изяви. Разнородни стилово бяха и песните, които предложихте за последната "Евровизия". Планираш ли други изненади?
- Хип-хоп, дръм енд бейс, реге и транс са стиловете, с които успешно сме миксирали фолклора ни. Докато пея и свиря, усещам, че се е получило въздействащо по реакцията на публиката!
- Липсва ли ти Стоян до теб на сцената?
- Не, тъй като ние продължаваме да работим заедно.
- Кои са другите музиканти, с които работиш в момента?
- Част от гайдарите от 100 каба гайди, Мартин и Кристиян Пищолски от Благоевград, млади таланти от Варна.
- Какво е мнението ти за терапевтичния ефект на ударните инструменти?
- Ударните иструменти имат силата да лекуват, когато са в ръцете на чисти хора, пълни със светли мисли и чувства!
- Какви са твоите хобита и малки слабости?
- Плуване, танци, шоколад и сладолед!
- Доколко е важна визията в съвременната музика?
- Важна е за класата на изпълнителя и е белег за професионализъм, но все пак от първостепенно значение е да можеш да пееш, свириш и танцуваш на живо. Съвкупността от всичките тези качества прави един изпълнител магнетичен за публиката.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна