IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
13:13 | 1 юли 2015
Обновен: 18:00 | 17 април 2024

С ретроспективна изложба Евстати Маринов отбелязва 65-годишнината си

Официалното откриване е утре в галерия „Арт Маркони“

По материала работи: Златина Добрева
С ретроспективна изложба Евстати Маринов отбелязва 65-годишнината си

Ретроспективна изложба под наслов „Отражение“ подрежда във варненската галерия „Арт Маркони“ художникът Евстати Маринов. Официалното откриване е утре от 18 ч.

„Трудно е да се обясни творческия процес на един автор. Моите интереси са свързани най-вече с човешката фигура. Портретът е една много деликатна тема. Той не е снимка, а отношение, състояние, поведение: среща на улицата, на спирката, в заведението, места, където наблюдаваш и анализираш. В ателието се освобождаваш от това присъствие чрез бърза рисунка или направо на платното, дообогатено от твоето настроение и композиционна задача. Колкото до композициите, обичам да интерпретирам върху теми (вечни теми), на което се подчинява самото изграждане на творбата, колорит, рисунка. Стремя се към освобождаване на рисунъка и цвета“, признава творецът.

„За Евстати са важни общата атмосфера, асоциацията, подтекстът. …Както подобава на истински, автентичен живописец, Евстати Маринов придава първостепенно значение на цвета, на колорита. В неговите картини цветът не е тясно локализиран, той не е свързан с дадения предмет, няма описателна функция. Неговото предназначение по-скоро е да изгради атмосферата, да внушава емоционалното състояние. Този проникновен лиризъм по малко неочакван начин се съчетава с усета за характерния типаж, с чувството за образната гротеска или фигуративната хипербола”, коментира изкуствоведът проф. Чавдар Попов.
Изложбата ще остане подредена до 26 юли.

 

Коментари

Новини Варна