IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
10:11 | 2 юли 2015
Обновен: 08:40 | 27 март 2024

I фестивал за късометражно кино „Карантината“ започва днес

Едноименното рибарско селище в кв. Аспарухово става филмова сцена на открито

По материала работи: Деян Михайлов
I фестивал за късометражно кино „Карантината“ започва днес

Тази вечер във Варна започва I фестивал за младежко късометражно кино „Карантината“. Филмовият форум ще бъде открит в 20.30 часа на плажа на едноименното рибарско селище в квартал Аспарухово. Във фестивалните дни, които ще продължат до 5 юли, публиката ще има възможност да види в официалната програма 68 документални, игрални и анимационни филма от 30 държави, включени в официалната програма на фестивала, както и селекция от заглавия, участвали в италианския CinemaVvenire Film Festival 2014, който е партньор на „Карантината“.

Фестивалът ще открие индонезийският документален филм „Качамата“ на режисьора Педрам Яздани. През първата вечер ще видим още едно документално заглавие - „Обсебени от сърфа“ (Испания) и игралните „Необикновеният Мистър Юпитер“  (Пуерто Рико), „Мъртви сърца“ (Канада), „Разделено време“ (Франция), „Открадната реалност“ (Италия) и „Песента на моряка“ (Дания). Сред анимационните предложения са късометражките от Италия, Испания и Канада „Любовен рефрен“, „Лято“ и „Религейшио“. Всички филми от „Карантината“ са на млади и неизвестни режисьори до 35 годишна възраст. Някои от авторите от Дания, Хон Конг, Испания, Англия и България вече са във Варна и публиката ще има възможност да се запознае с тях лично.

Фестивалът се организира с некомерсиална цел и не търси реализиране на приходи, обявиха организаторите от арт сдружение „Дедал“. Достъпът до всички прожекции е свободен. „Карантината“ е нашата кауза да опазим автентичността на рибарското селище, да съхраним поминъка на десетките рибарски семейства, които живеят тук, защото тяхното място е тук и те са част от културно-историческото наследство на Варна“, заяви художникът Дарин Сотиров, един от инициаторите „Карантината“ да се превърне в алтернативна културна зона за международни арт събития, фестивали и младежки изяви.

Като подарък за рибарите от „Карантината“ организаторите добавиха още едно заглавие в съпътстващата програма на фестивала. Това е дипломният проект „Търсенето“ на Слав Димитров, който тази година завършва специалността „Дигитална филмова продукция“ в Съндърландския университет във Великобритания и е син на един от рибарите от задругата.

Идеята за създаването на кинофестивал "Карантината" е пряко свързана с историята на местността, където ще се провежда филмовият форум. В миналото тук е имало лечебници, в които идващите от чужди пристанища моряци са били изолирани при съмнения за болест. Като аналогия с настоящето, в подобна изолация днес се намират все още нереализираните кино творци.  Ето защо фестивалът е за тях – за техните идеи, талант и възможности.

Филмите от фестивалната програма ще бъдат излъчени на две сцени. Дневните прожекции започват от 3 юли и ще бъдат в импровизирания кино-салон в ателие  „Дедал“ на бул. „Съборни“ 24 във Варна от 16 часа. Вечерните прожекции са на плажа на рибарското селище „Карантината“ в кв. Аспарухово и започват от 20.30. За всички желаещи е осигурен безплатен транспорт до сцената на плажа. Тръгването от Варна е от сградата на стоматологията всеки фестивален ден от 19 до 20 часа, а връщането от рибарското селище – от 23.00 до 00.00 часа.

Фестивал „Карантината“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Младежта в действие“ на Европейския съюз, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и „Обществен дарителски фонд за Варна“, организатори на„Дарителски кръг за Варна“ и Фондация „Америка за България“.

Коментари

Новини Варна