IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
09:29 | 3 юли 2015
Обновен: 18:26 | 17 април 2024

Балет „Мелади“ представя България сред елита на света

Варненската трупа мери сили с формации от 38 държави на финалите на танцова световна купа в Букурещ

По материала работи: Слав Велев
Децата от балет "Мелади" обират овации с артистичност и присъствие на сцената.

Варненският балет „Мелади“ е сред състезателите, които представят България в световния елит. От 28 юни до 4 юли в Букурещ  (Румъния) се провеждат финалите на Dance World Cup – световната танцова купа. В това изключително силно първенство участват формации от 38 държави от Европа и от всички континенти. За „Мелади“ включването в престижната верига е второ след 2013 г. Тогава варненската трупа стана първата българска формация, участвала в Dance World Cup в Брайтън, Англия.

„Не успяхме да вземем медал тогава, но като за първо участие се представихме много добре. Конкуренцията е жестока, всички участници са много силни и са преминали пресявки, за да достигнат до финалите“, каза за „Черно море“ Капка Кателиева от „Мелади“.

Тя допълни, че варненското участие в Букурещ е в 15 танца, като сред тях са групови, солови и дуети с участието на близо 60 балетисти в три възрастови групи от 5 до 18 години.

Ще припомним, че балет „Мелади“ е носител на престижни награди от наши и международни фестивали. През 2010 г. балетът стана полуфиналист в шоуто „България търси талант“. Участва в много концерти, спектакли и телевизионни предавания. Хореограф е Милена Попова.
 

Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна