IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
09:07 | 3 юли 2015
Обновен: 14:41 | 25 април 2024

Варненски конкурс търси следващата Крисия

От „Морски звездички“ започва кариерата и на друга малка звезда – Дивна

По материала работи: Слав Велев
Варненски конкурс търси следващата Крисия

10-ото издание на международния конкурс за вокално изкуство „Морски звездички“ стартира днес. Миналата година в надпреварата се включи и детето чудо на българската музика – Крисия, която, естествено, грабна победата в своята възрастова група. 

В рамките на три дни – от 3 до 5 юли, на сцената на читалище „П. Р. Славейков“ ще излязат близо 90 млади таланти  в пет възрастови групи. Надпреварата ще е в категориите индивидуален изпълнител, вокална група и нова авторска песен. За първи път в последната категория има повече заявки за участие и общо четири творци ще представят последните си парчета пред жури и публика. Председател на журито ще е Мими Иванова. Компетентни оценки за представянето на изпълнителите ще дават още Теди Генев, Дамян Попов, артистичният директор на конкурса Атанаска Липчева и продуцентът в БНР Мая Райкова. От миналата година е приет още един член на журито, който всяка година се тегли с жребий между вокалните педагози на всички участници в конкурса. 

Най-много деца ще се включат в двете малки възрастови групи. В оценката на представянето ще се има предвид и изборът на репертоар, който изпълнителят прави заедно с вокалния си педагог. „Не е уместно 5-, 6-, 7-годишно дете да пее за любов. За първите възрастови групи са подходящи детски песни, тематиката да е достъпна за тях, да е нещо, което са преживели и усетили“, подчерта Теди Генев. Според него много е важно и сценичното присъствие на изпълнителите, умението им да докоснат публиката със своята изява. „Ще търсим харизма!“,  обобщи Атанаска Липчева.

Най-силното представяне ще бъде отличено с голямата награда – „Морска звезда“, дело на художника Росен Германов. Освен това победители ще бъдат излъчени в трите категории и в петте възрастови групи. Своите фаворити ще определи и детско жури, което също ще оценява изпълнителите. Многократен председател на детското жури е била Дивна, която е и победител в първото издание на конкурса. През тази година младата изпълнителка няма да може да гостува във Варна заради многобройните си ангажименти напоследък. 

Основният акцент в регламента на конкурса е участниците да изпълнят по една песен задължително на български език. "Искаме освен да се състезават, участниците да се забавляват. На лицата им трябва да има усмивки, а не сълзи. Най-важното е да останат приятели след конкурса, това е нещо за цял живот" - коментира Атанаска Липчева

През годините жури в конкурса са били композиторите Хайгашот Агасян, Андрей Дренников и Развигор Попов. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна