IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
11:49 | 27 юли 2015
Обновен: 21:29 | 17 април 2024

"Ромео и Жулиета" във Варна

Балетният спектакъл е в памет на Мая Плисецкая

По материала работи: Слав Велев
"Ромео и Жулиета" във Варна

Международен балетен форум в памет на великата балетна прима Мая Плисецкая организира Варненската опера в рамките на шестия фестивал "Опера в Летния театър".
 

Идеята е на главния балетмайстор на операта и дългогодишен партньор на Плисецкая на сцената заслужилият артист на Русия Сергей Бобров.
 

В Първия международен балетен форум във Варна ще участват балетните трупи на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия, и балетът на Варненската опера. Те ще представят операта-балет "Carmen Dance" по музика на Жорж Бизе на 27 юли и премиерата "Ромео и Жулиета" по музика на Сергей Прокофиев на 29 юли. Спектаклите са от 21.00 часа.
 

Балетната постановка "Ромео и Жулиета" на Сибирския държавен балет свидетелства за артистичните върхове на трупата, една от най-добрите в Русия. Автор на либретото, хореографията и постановката е Сергей Бобров, художник - Дмитрий Чербаджи, сценичен грим - Ирина Тарфеева, консултант по сценичен бой - Юрий Щуко, заслужил артист на Русия. Участват водещите артист-солисти на Сибирския държавен балет и Балетната трупа при Варненската опера.
 

Съвременният прочит на Бобров следва сюжета в трагедията на Шекспир с експресивна хореография, в която няма ярко разделение на полюсни състояния, каквато е обичайната трактовка.
 

"От балета "Ромео и Жулиета" публиката очаква да съпреживее класическата музика на Сергей Прокофиев, подплатена с шекспировски страсти. Когато поставях балета, исках преди всичко да разбера, да почувствам и да разкрия историята, която композиторът е заложил в своята музика. След това се опитах адекватно да пресъздам и да обобщя добре познатата история с изразителен художествен език, близък до днешния ритъм на живот.
 

Смисълът на съвременния балет не е в механичното пренасяне на действието в наши дни или в използването на "съвременни движения". Балет, основан върху Шекспирова трагедия, предполага нееднозначна оценка на персонажите, отказ от ясното разделение на черно и бяло, добро и лошо", коментира Сергей Бобров.
 

"Carmen Dance" - с премиера през миналата година, за първи път ще се играе на открито в Летния театър. В красивия и емоционален спектакъл на Сергей Бобров, под палката на главния диригент Светослав Борисов, освен балетни артисти участват също оркестърът, хорът и солисти на Варненската опера. Режисьор на оперните сцени е Кузман Попов.
 

В героите на любовната драма се преобразяват Вяра Железова - в любимата си роля на Кармен, Валерий Георгиев - Дон Хозе, Деян Вачков - Ескамилио, Илина Михайлова - Микаела. В същите главни роли зрителите ще видят балетисти - солисти на Сибирската държавна опера и балет в Красноярск.

Коментари

Новини Варна