IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
17:02 | 28 юли 2015
Обновен: 19:27 | 24 април 2024

„Любовен еликсир“ поднасят в Летния театър

Постановката ни напомня, че трябва да умеем да казваме „Обичам те!“

По материала работи: Златина Добрева
„Любовен еликсир“ поднасят в Летния театър

Модерен прочит на творбата на Гаетано Доницети „Любовен еликсир“ представят в рамките на „Опера в Летния театър“ на 31 юли. Съвременната трактовка на произведението е на изтъкнатата оперна режисьорка Нина Найденова и главния диригент на Държавна опера – Варна, Светослав Борисов.

Съвременна визия имат и сценографията и костюмите на Иван Савов и Яна Дворецка. Новаторският творчески подход на екипа оставя у зрителите усещането, че не присъстват на оперен спектакъл, а на нещо като танцова забава.

Според режисьорската концепция на Нина Найденова „Любовен еликсир” е комичен разказ за любовните преживявания на едно красиво и умно момиче и на момче - емоционално, спонтанно, но и неуверено в способността да изразява чувствата си. Проблемът на двамата е, че не могат да признаят чувствата си един към друг, не могат да кажат „Обичам те”!

Действието на „Любовен еликсир” ни пренася в Италия през 50-те години на миналия век. Времето като че ли е спряло и всичко е спокойно -  площад с кафене, свири малък оркестър, двама се харесват, трети се намесва, другите ги наблюдават... Познато и някак си скучно, но само до момента, в който се появява той - Дулкамара, понесъл със себе си цялото ново време – рекламата на чудотворния любовен еликсир, който помага, лекува, разкрасява…

Коментари

Новини Варна