IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
15:47 | 29 юли 2015
Обновен: 19:27 | 24 април 2024

Фотографи от близo и далеч показват творби във Варна

Експозицията е подредена на входа на Морската градина и ще остане там до 18 август

По материала работи: Слав Велев
Варненци и гости на града се спират на входа на Морската градина, за да разглеждат международната фотоизложба.  Снимка Пламен Гутинов.

Фотографи от близки и далечни страни показват творбите си пред варненска публика в рамките на Осмия международен фотографски салон в града. Изложбата на лауреатите е подредена на входа на Морската градина, в пространството около слънчевия часовник. Жителите и гостите на града могат да се насладят на изкуството на фотографите до 18 август.


 


Експозицията показва творби както на чуждестранни, така и на български автори. Снимките са групирани в няколко раздела: „Експериментална фотография“, „Свободна цветна“, „Свободна монохромна“, „Природа“, „Хора“, „Живот“. 

 


Много от авторите са заложили на портрета. Една от най-силните фотографии е на възрастна жена, която държи в ръцете си бебе с послание „Грижа ме е за теб“. Особено внушение носи и кадър на италиански автор с дете, което стои пред голяма стъклена витрина, изобразяваща часовник. Една от най-експресивните фотографии показва кон, който прелита над жокея си и се приземява на земята. Някои творби са запечатали характерни моменти от живота на различни нации и племена.
 

„Нашата идея е чрез средствата на фотографията като съвременно изкуство да обединим културно Варна и България и да прехвърлим мост към Европа и света“, обявяват организаторите на Осмия международен фотографски салон, който се провежда в рамките на “Варна фото фест” . Те призовават жителите и гостите на града да отворят сетивата си, за да се срещнат с най-доброто от българското и световното фотографско изкуство. 
 

Преди да гостува и в други градове на България, изложбата ще бъде показана на още седем места във Варна. 



Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна