IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:41 | 31 юли 2015
Обновен: 02:28 | 18 април 2024

Ансамбли от Того и Боливия искат на фолклорния фестивал във Варна

От 2 до 6 август морската столица събира групи от 8 държави

По материала работи: Борис Проданов
Ансамбли от Того и Боливия искат на фолклорния фестивал във Варна

Представители на Сърбия, Мексико, Турция, Грузия, Полша, Латвия, Македония и България ще радват зрителите на ХХІV международен фолклорен фестивал. Варна е домакин на големия форум от 2 до 6 август.

 

Официалното откриване е в неделя в 21 ч. в Летния театър. Два часа и половина преди това обаче от пл. “Независимост” до входа на Морската градина ше се проведе дефилето на участниците.

 

Традиционно в програмата на фестивала са включени и концерти в, които сме насочили вниманието си и към гражданите от районите “Младост” и “Владиславово” – на 5 август съответно от 18 и 19,30 ч., където се състоят концерти на открити сцени. Предвидини са съпътстващи прояви на сцена „Раковина” и Панаира на занаятите, както и дефилета и демонстрации, вкл. и в курортите Златни пясъци (4 август от 18 ч.) и Св. св. Константин и Елена (в понеделник от 20 ч.). Домакините ще бъдат представени от ансамбъл “Варна”.

 

В последния момент се отказаха Италия и Колумбия. Вместо тях обаче ще видим Грузия и Македония. Над 80 кандидатури от 18 държави имаше за фестивала, а интересното е, че са питали изпълнители от Того и Боливия. Но реално пристигането и участието им във форума е съпроводено с доста трудности. А от общинската администрация ще подадат обратна информация за коректността на ансамблите, които са имали заявки.

 

Статистиката сочи, че над 10 000 изпълнители досега са заставали пред варненската публика. А мотото на фестивала е винаги едно и също: “Да останем приятели!”

 

Входът във всички фестивални дни е свободен.

Коментари

Новини Варна