IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
21:20 | 31 юли 2015
Обновен: 00:45 | 18 април 2024

„Златният Орфей” възкръсна след 16-годишна пауза

Музикалното събитие ще се проведе от 31 август до 2 септември в Слънчев бряг

По материала работи: Борис Проданов
„Златният Орфей” възкръсна след 16-годишна пауза

Музикалният конкурс “Златният Орфей” възкръсва след 16-годишна пауза. Легендарният фестивал за забавна музика ще се проведе в Слънчев бряг от 31 август до 2 септември напук на скептиците.

 

Класирани са 25 песни за възстановения Златен Орфей. Фондация "Генко Генов" и Акционерно дружество "Слънчев бряг" обединиха общите си усилия за възстановяването на най-емблематичният за страната ни Международен фестивал „Златният Орфей“ и за ежегодното му провеждане в „Слънчев бряг.

 

Събитието ще се проведе от 31 август до 2 септември със съдействието на община Бургас. В Конкурса за нова българска песен „Златният Орфей“ за участие са постъпили 98 нови песни на български автори и изпълнители. Селекционна комисия, съставена от представители на медиите – партньори, композитори, поети, музикални редактори, класира за участие във финала 25 песни.


За разлика от предишните издания изпълнителите ще пеят под купола на огромна шатра в покрайнините на комплекса, а не в някогашния Летен театър в центъра на Слънчев бряг, от който няма помен.

 

Съоръжението ще бъде изградено върху част от поляна и паркинг близо до футболните игрища, където наскоро Бербатов рита в приятелски срещи.

 

Теренът от 22 декара е държавна собственост и е останал един от малкото незастроени в комплекса съобщи “24 часа".

 

Като за първа година организаторите се спрели на варианта за мобилно издание на “Златният Орфей”, а после щяло да се мисли за постоянното му “закотвяне” в зала, която тепърва ще се строи в Несебър. Затова сега от съблекалните до гримьорните за изпълнителите всичко ще е в каравани около шапитото. Ще има и душ кабини на открито за освежаване на изпълнителите.

 

25 песни ще участват в конкурсната програма, съобщи Галя Георгиева от инициативния комитет на фондацията за възраждане на “Орфея”. На сцената ще излязат Васил Петров, Петя Буюклиева, Звезди от “Ахат”, Кичка Бодурова, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов. Георги Станчев пък ще се представи в дует с Дичо. Любоптното е, че басистът на “Сигнал” Георги Янакиев ще участва самостоятелно с балада в стила на “Бийтълс”.

 

По-възрастното поколение от времето на стария “Орфей” ще се допълва от млади изпълнители, сред които Димитър Атанасов, Жоро Низамов, Антония Маркова, Кремена Димитрова, Нора Караиванова, групите P.I.F, “Остава”, “Синдикатът” и др. Фаворитите за конкурсната програма са били одобрени измежду 98 кандидати от жури с участието на композитори, поети и музикални редактори.

Коментари

Новини Варна