IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:15 | 4 август 2015
Обновен: 00:40 | 18 април 2024

350 творби на автори от 56 страни излагат в Международното биенале на графиката

18-то издание на форума се открива на 7 август в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“

По материала работи: Слав Велев
350 творби на автори от 56 страни излагат в Международното биенале на графиката

350 творби на автори от 56 страни излагат в Международното биенале на графиката. За участие са постъпили над 550 творби на общо 315 български и чуждестранни автори. Най-стойностните са избрани от жури с председател доц. д-р Димо Колибаров, преподавател в Националната художествена академия. 


18-то издание на форума се открива на 7 август в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и ще продължи до 30 септември. Чуждестранните участници са от Полша, Италия, Русия, САЩ, Турция, Сърбия, Македония, Аржентина, Япония, Китай, Индонезия, Тайланд, Пуерто Рико, Непал.


Участниците в Международното биенале на графиката се състезават за престижни награди. Носителят на голямата награда “Гранд при-Варна“ ще получи премия в размер на 2 000 евро.  Наградата на журито има парично изражение от 1500 евро. Предвидени са и 3 равностойни награди за постижения в графичното изкуство, носителите им ще получат по 1000 eвро.


„В експозицията художниците убедително и артистично, с изящество и финес дават нов живот на традиционните графични техники, доказвайки че са модерни и неизчерпаеми като възможности в графичното изкуство в днешния дигитален свят“ – коментират организаторите. 


В рамките на тазгодишното биенале на графиката ще бъде открита и самостоятелна изложба на миналогодишния победител – Томиюки Сакута, ще бъде представен и каталог с негови творби.  


Международното биенале на графиката се утвърди през годините като най-представителния форум на съвременното графично изкуство в България и един от 10-те най-големи изяви от този род в света. 


Черно море

 

Коментари

Новини Варна