IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:57 | 4 август 2015
Обновен: 12:49 | 28 март 2024

Световни творци пресъздават ретроградния Меркурий

Изложбата отваря врати на 8 август

По материала работи: Златина Добрева
Световни творци пресъздават ретроградния Меркурий

И в разгара на лятото варненската галерия „Графит“ продължава да бъде най-модерното и най-популярното сред почитателите на изкуството артпространство. Вече като че ли свикнахме в „Графит“ да ставаме свидетели на интересни проекти, свързани с наши и чужди артисти – всеки със своя творчески поглед и своите форми на създаване на изкуство. Затова и поредното артпредизвикателство не изненадва, но пък е приятно за ония, които имат афинитет към интересните форми на днешното изкуство.

 

 


От 8 август, събота, до 28-и в галерията ще бъде подредена поредната любопитна изложба дигитална анимация  – „Ретрограден Меркурий: анимирани реалности“. Тя отново включва международна селекция от артисти: Браян Алфред  и Карина Агилера Свирски (САЩ), Ейлин Боуви (Люксембург) и Джон Гилис (Белгия), Е-Тийм (Франциска Лампрехт и Хаджо Модерегер - Германия), Клиф Еванс (САЩ), Ян Налевка (Чехия) и Скот Гелбер (САЩ). Проектът е куриран от Уилям Хийт (САЩ) и Желка Химбеле (Хърватия).

 


Заглавието на изложбата е свързано със специфичната оптична илюзия, наречена “Ретрограден Меркурий”. Три или четири пъти годишно, гледана от Земята, планетата Меркурий изглежда да се движи назад в своята орбита. В популярната астрология Ретроградният Меркурий маркира интензивни периоди от време, в които нещата се объркват, сигнализирайки за необходимостта от размисъл и ревизия на живота ни. Това е време за преразглеждане на миналото и за предприемане на предпазливи стъпки напред. Цикълът на Меркурий е възприет като причина за сериозни промени в курса на обществото - той ни дава шанс да израстваме като хора, да повишаваме взискателно осведомеността ни, а и вероятно да правим крачки към радикална промяна.

 


Присвоявайки популярни образи на културата от телевизията, киното, интернет, вестниците, таблоидите и модните списания, артистите в изложбата манипулират изходни материали с различни естетически подходи и монтаж техники, като предлагат отражения върху нашите медийно наситени култури и несигурното ни бъдеще. Материята на тези анимации позволява присвоеният материал да бъде изгладен, колажиран, редуциран и абстрахиран, което, от своя страна, кара абсурдът на съвременния живот да проличава по-ясно. Произведенията колективно резонират с вездесъщото чувство на тревога, един вид енергия, която изисква да разгледаме настоящите линии на поведение и политиките, които позволяваме да бъдат избрани за нас. Работите се борят със сложни теми, свързани с културата на спектакъла, ексцесиите на потреблението, икономиката и властовите отношения в епоха на глобализация и взаимосвързаност, като разкриват едновременно обаянието, но и критиката на артистите към нашата култура, общество и политика.

 


Изложбата се осъществява с подкрепата на фонд „Култура” на община Варна и Посолството на Съединените американски щати със съдействието на галерия „Стефан Стоянов”.

Коментари

Новини Варна