IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
09:55 | 4 август 2015
Обновен: 00:37 | 18 април 2024

Явор Витанов подреди 35 платна в "Актив арт"

Изложбата се открива днес

По материала работи: Юлиян Атанасов
Явор Витанов подреди 35 платна в "Актив арт"


Самостоятелна изложба живопис открива днес от 18,30 ч. в галерия „Актив арт“ варненският художник Явор Витанов. Експозицията е под наслов „Явор Витанов през август“ и включва 35 платна.
Явор се занимава с рисуване от началото на 80-те години на миналия век. Това време в историята на изкуството се характеризира с Абсолютната свобода - в темите, сюжетите, внушенията, изразните средства и естетическите норми. Тази свобода обзема и правото на твореца да мисли себе си, да изобретява действителността, сам да определя съдържанието на понятията добро и зло, красиво и грозно, правдиво и истинно. Така творецът се издига до Демиурга и изкуството започва да внушава, че Бог е мъртъв. Художникът измисля в картините собствена идеология относно космическите и природните закони, както и същността на човешкото. Противното на това в живописта на Явор Витанов Бог присъства като Създател на всичко видимо и невидимо, на всички ценности и красотата е божествено творение. Неговите сюжети са интерпретация на един традиционен свят на българското битие, където сакралното е в категориите на дома, природата на родината, храмовете и манастирите. Философията на тази живопис мисли човека като персона с национална идентичност; като същество с исторически и културни корени.
Това  определя и образната система в платната му – българска възрожденска архитектура, морски пейзажи, композиции с полски пейзажи, реки, планински върхове, гори, купи сено. При Явор Витанов цветовете са чисти и интензивни, последователно редуващи се топли и студени. 
От 1990 г. досега художникът е представял творчеството си в над 70 самостоятелни експозиции във Варна, Бургас, Враца, Криводол и др. Картините му са притежание на галерии и частни галерии у нас и в чужбина
Изложбата може да се разгледа до 19 август.

Коментари

Новини Варна