IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
14:23 | 11 август 2015
Обновен: 07:10 | 18 април 2024

Лора Маринова разкрива едничкия си миг в изложба

Експозицията може да се види от утре в галерия "Ларго"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лора Маринова разкрива едничкия си миг в изложба


„Едничък миг“ е заглавието на новата изложба живопис, с която галерия „Ларго“ представя от днес варненската художничка Лора Маринова. Експозицията Лора е посветила на дъщеря си Анна, която в навечерието на откриването също стана майка на момиче.
„Вдъхновена от това събитие, варненката ни залива с картини, пълни със светлина и оптимизъм. В темите на някои от творбите откриваме театрални по своето изпълнение композиции, пълни с кукли, оловни войници и приказни герои. Влизайки в този детски свят, ние сякаш усещаме върху себе си тънката закачлива усмивка на авторката. Сякаш едно палаво дете е разхвърляло в безпорядък своите любими играчки, а те, като в приказка на Андерсен, са оживели в малките нощни часове...“, казва галеристката Нели Вълчева.
В едноименната творба „Едничък миг” Лора с носталгия отбелязва, че в залеза на дните си, обръщайки поглед назад, човек осъзнава, че животът му е бил като един-едничък кратък миг във вечността.  „Едничкият миг” е най-силното мерило в човешкия живот. Този миг може да бъде както върховен миг на блаженство, така и мигът, който превръща живота ни в кошмар. Този миг може да е мигът на апотеоз и безмерно щастие, който спира дъха ни. Но може да бъде и мигът на безмерен ужас, който парализира дъха ни и ни променя завинаги. Но както най-често поетите, хората на изкуството и философите ни напомнят, животът ни се осмисля или променя именно в този „Едничък миг”.
Лора Янкова Маринова е родена на 1 юни 1953 г. във Варна. През 1977 г. се дипломира в НХА в София, със специалност “Сценография”. От 1997 до 2002 г. е последователно сценограф и главен художник на Варненската опера. Има реализирани над 60 сценографски проекта, като за балетния спектакъл “Анна Каренина” получава награда “Варна” като част от наградения колектив. Дъщерята на известния варненски художник Янко Маринов печели своите почитатели през годините с нежния си импресионистичен рисунък, изчистената, брилянтна палитра и естетските и добре подбрани теми в картините си. Нейни платна са притежание на частни колекционери в България, Италия, Франция, Холандия, Германия, САЩ и Канада. Живее и работи във Варна.
Изложбата може да се види до 1 септември.

Коментари

Новини Варна