IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
10:06 | 11 август 2015
Обновен: 21:06 | 27 април 2024

Стефан Диомов: Ще продължавам да правя музика

Юбилейният концерт е една моя мечта, която се сбъдна, видях на една сцена хора, които обичам и с които сме работили заедно през годините

По материала работи: Слав Велев
Стефан Диомов: Ще продължавам да правя музика

Стефан Диомов се занимава с музика от 1961 година. Ръководител е на вокалните състави „Тоника“, „Тоника СВ“, „Горещ пясък“ и „Петте сезона“. Първата му песен е „Балада“, която му носи първа награда от Младежкия конкурс за забавна песен през 1974 г.. През 1982 г. „Приятели“ е обявена за „Мелодия на годината“. Песните „Сбогуване“ и „Разказвай ми“ са отличени с първа награда на конкурса „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“ през 1975 и 1979 г. През 1996 г. възражда конкурса „Бургас и морето“ и е директор на следващите издания.


- „Хайде заедно“ – чудесно мото за един юбилеен концерт. Трудно ли Ви беше да съберете на една сцена изпълнителите, с които сте работили?
- Хубав въпрос – и трудно, и лесно... Този концерт е една моя мечта, която се сбъдна, видях на една сцена хора, които обичам и с които сме работили заедно през годините. Събрахме се всички заедно, това е и мотото на концерта. Във Варна ще гостуваме на 13 август и каня всички приятели и почитатели на нашата музика в Летния театър. Ще си спомним старото добро време и ще си изпеем любимите песни. Този концерт не е обикновен концерт, той е истински спектакъл. В него ще видите пеещи кукли, които са вплетени в спектакъла, един прекрасен мим – Руди, ще видите много неща, които не сте очаквали, тъй като това е един необикновен концерт. Получавам много обаждания от хора, които са го гледали в Бургас и са възхитени. Това е един прочувствен концерт, който искам да развълнува всички. И не го правя заради моята луда глава, а заради нещата, които трябва да са важни в нашия живот – това, което ни обединява, което ни кара да се прегърнем и да пеем заедно.
- През кои градове премина концертът до момента?
- В Бургас беше първият, следва във Варна, след това са Стара Загора, Пловдив и София. Варна ни е втората спирка и много ми се иска концертът да стане истински празник за публиката, както беше в Бургас.
- А как премина в Бургас?
- Прекрасно, имаше и правостоящи. На една сцена се събрахме стари приятели. Спомнихме си за нещата, които сме преживели, изпяхме си старите любими песни.
- Какво ви казваха хората след концерта?
- Казаха, че са се чувствали прекрасно. Създаде се една приятелска атмосфера. Не е редно аз да ги казвам тези неща, но концертът беше възприет по изключително емоционален начин. Дори виждах сред публиката хора, които не можеха да сдържат сълзите си. 
- С кои песни ще зарадвате варненската публика?
- С повече от 30 песни, които през годините бяха много популярни. На сцената ще излязат „Петте сезона“, Тони Димитрова, Ваня Костова и, разбира се, “Тоника СВ”, които не са пели заедно от няколко години и се събраха специално за концерта.
- А те само за концерта ли се събраха, планувате ли нещо ново с тях?
- Ще работим заедно, разбира се! Оказа се, че времето не е заличило нашите положителни емоции. Публиката не е забравила нашите песни и още ги пее заедно с нас. 
- А Вие спомняте ли си началото, когато започнахте да се занимавате с музика?
- Никога не съм вярвал, че тези песни, които някога създадохме, ще живеят толкова дълги години и ще бъдат любими на няколко поколения българи, дай Боже, да не звучи нескромно. Не очаквах и такава силна любов и толкова положителна енергия, която ме залива сега на моя 70-годишен юбилей. Осъзнах, че трудът ми е имал смисъл. Нашите песни се пеят, не са избутани в ъгъла, както си мислех. 
- А смятате ли, че хората имат нужда от романтиката, която носят Вашите песни?
- Хората имат нужда от романтика, хората имат нужда от любов. Те забравиха да се обичат и да се чувстват романтично и това е голяма беда, която се надявам да бъде преодоляна. Крайно време е хората да разберат, че няма нищо по-прекрасно от това да се обичат. Трябва да се държим заедно и да бъдем по-добри.
- Споменахте младите изпълнители от „Петте сезона“, с които работите напоследък. Много от медиите ги определиха като наследници на „Тоника“, вие как ги възприемате?
- Това не е съвсем така и те не искат да има подобни сравнения. Те искат да наложат  свое лице, своя идентичност. Аз много си ги обичам. Работим заедно вече доста години. Ще продължавам да работя с всички изпълнители, които пеят мои песни. На мен ми предстои трудната задача да напиша нови песни за тях, да бъда осенен от хубави идеи, които да реализирам.
- Вие си ги обичате всичките със сигурност, а те самите – изпълнителите, с които работите, ревниви ли са помежду си?
- Сигурно има и ревност, но когато има обич, винаги има и ревност. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна