IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:07 | 18 август 2015
Обновен: 23:13 | 18 април 2024

Българският танц и шевица стъпват на световния туристически пазар

Проектът стартира от Варна, идеята е развитие на фолклорния туризъм от сезон 2015

По материала работи: Златина Добрева
Българският танц и шевица стъпват на световния туристически пазар

Българският танц и шевица, които са уникални по своя характер, да стъпят на световния туристически пазар и да популяризират България зад граница. Това е идеята на голяма национална кампания под надслов „Ние, българите“. Проектът ще стартира от Варна с концерт-спектакъл в Летния театър на 8 септември. Водещ е Асен Павлов, художествен ръководител на ансамбъл „Чинари“. На сцената ще видим още и група „Етнотикс“.


„Голямата цел на кампанията е да придадем нов облик на българския туристически пакет още през сезон 2016. Идеята ни е българският танц и българската шевица, които са уникални в световен мащаб, да намерят място в пакета туристически услуги, които се предлагат на чужденците“, заяви на пресконференция Асен Павлов.


Той допълни, че българският танц има космически измерения – лекува депресия, служи като универсална ритмотерапия, социализира, зарежда с младост и красота, носи хармония на тялото и духа. Той е развлечение и антистрес. „Искаме българският танц да се превърне в световната аеробика“, категоричен е Павлов.


Той призова всички представители на туризма да подкрепят кампанията, тъй като тя цели популяризиране на България като туристическа дестинация, която предлага различния продукт. По темата ще има разговори с кмета на Варна Иван Портних и с областния управител Стоян Пасев, както и с кметицата на Добрич Детелина Николова. В Добрич също ще има концерт спектакъл. В неговите рамки в Летния театър на Варна организаторите на „Ние, българите“ хвърлят ръкавицата на предизвикателството към всички танцови школи и клубове в морската столица. Те ще имат възможност да участват в надиграване с народни танци, като своеобразно жури в надпреварата ще бъде публиката. Победителите от двата концерта в Добрич и Варна ще получат правото да се надиграват в заключителния спектакъл през ноември в столичния НДК.

 

Автор: ЮЛИЯН АТАНАСОВ

 

Коментари

Новини Варна