IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
22:02 | 29 август 2015
Обновен: 19:34 | 24 април 2024

Биографичен филм за Андрей Баташов

Лентата излиза за 50-годишнината на актьора, следва и книга за него

По материала работи: Юлиян Атанасов
Биографичен филм за Андрей Баташов

Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош ще представи биографичния документален филм за Андрей Баташов “С глава в стената” на 7 септември, пише 24 часа. “Радвам се, че филмът за Андрей Баташов е сред първите, на които НДК е съпродуцент. С премиерата на лентата на рождения му ден ще си спомним за него и ще му отдадем почит”, допълни той. Лентата е посветена на 50-годишнината на актьора и ше има премиера на 10 септември от 19 ч в кино “Люмиер”.
“Пробихме въпросната стена, Андрей заслужаваше усилията ни”, казва сценаристката Велислава Дърева, която от няколко години търси субсидия за филма. В 54-минутната лента участват проф. Здравко Митков, Юрий Дачев, състуденти и студенти на Баташов, майка му Теодора. Екипът поканил за копродуцент БНТ и така е открил уникални кадри от постановки с Баташов и от негови интервюта. Те ще бъдат истинска изненада за публиката. “Това е както разказ за един изключителен актьор, особен самотник, който наистина може да бъде наричан ваше високоблагородие. Биографията му по руска линия е изключителна, защото произхожда от аристократично семейство. Само един пример - колесницата над Болшой театър е дело на неговите деди. Но в неговата съдба се отразява и съдбата на неговото поколение актьори. Накрая филмът става трагедия”, разказва Дърева. Режисьор е Антони Цонев, син на един от най-добрите наши оператори - Иван Цонев, снимал филмите на Юли Стоянов.
За 29.ХI., когато се навършват 5 години от кончината на Андрей Баташов, майка му подготвя книга с много снимки и спомени, наречена “Ваше благородие”.

 

Коментари

Новини Варна