IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
13:11 | 1 септември 2015
Обновен: 15:14 | 18 април 2024

Как се снима филм с 1 евро...

Отговорът дава "Срещи на младото европейски кино"

По материала работи: Деян Михайлов
Как се снима филм с 1 евро...

Кое прави филмите от серията "Междузвездни войни" толкова неустоими за поколения наред, толкова влиятелни културно и икономически? Как успява Лукас да наложи иновативните визуални ефекти за стандарт в киното и видео игрите? Отговорът е транс- и кросмедия, микс от нови технологии, маркетинг и изкуство.
Как работи? На тази тема ще е посветен майсторски клас, насрочен за 3 октомври в Софийския университет "Св. Климент Охридски" като част от съпътстващата програма на Втория фестивал "Срещи на младото европейско кино".

Да използваш похватите на транс- и кросмедия означава да разгърнеш разказа не върху една, а върху няколко платформи - видео и електронни игри, книги, комикси, кратки филми, по-късно към тях се прибавят dvd, blu-ray, уеб-сайтове, мобилни приложения и какво ли още не. По този начин историята се развива безкрайно.

Водещ принцип в транс- и кросмедия е интерактивността, изграждаща вярна публика, която участва в създаването на съдържанието и затова припознава произведение, създадено от известен автор като свое. За поколението на родените в дигиталната ера /digitalnatives/ потреблението на какъвто и да е продукт е непонятно без този елемент.

Разбирането на транс- и кросмедия дава възможност на големи продуцентски компании да експлоатират в максимална степен своята печеливша идея. Но в същото време дава шанс и на съвсем млади хора, които не разполагат с никакви средства и зад които не стоят огромни организационни структури, само с помощта на компютър или смартфон, ползвайки информационните технологии, компютърната графика, дизайна, да станат самостоятелни предприемачи буквално на цената на 1 евро.

Днес световните корпорации от най-различни сфери развиват собствени подразделения за транс и крос-медия или ползват услугите на външни консултантски компании. Но медиумът е приложим не само в сферата на маркетинга на големи и малки компании. Използва се успешно за хуманитарни кампании, водещи европейски обществени телевизии развиват независим проект, отчитайки факта, че транс и крос-медия е езикът на новото поколение и езикът на бъдещето. Академичната общност разработва първите си изследвания върху феномена в области като: философия, културология, съвременно изкуство, нови технологии и комуникации.

Специално от Лондон, Амстердам и Талин ще гостуват трима продуценти в областта на транс- и кросмедия проектите, за да дадат на младите специалисти актуална информация и умения за реализиране в една разрастваща се индустрия без граници.

Фестивалът "Срещи на младото европейско кино" /1 - 5 октомври/ няма състезателен характер. Целта му отново е да покаже заглавия, непознати за софийските екрани, филми на млади европейски автори.

Акцент в програмата е "Хипократ" на Томас Лилти, който ще бъде и гост на фестивала. Доскоро практикуващ лекар, той съчетава киното и медицината в продължение на много години, като преглежда и едновременно с това създава късометражни филми, пише и сценарии. Българската публика ще види пълнометражния му дебют "Хипократ", който разказва историята на млад лекар, попаднал в първоначалния хаос на практиката, където нищо не се развива по план.

Вдъхновен от личната история на режисьора, филмът печели френската публика и критика и е селектиран за фестивала в Кан през 2014 г., а на тазгодишните награди "Сезар" печели награда за най-добър актьор в поддържаща роля за Реда Катеб.

Продължава партньорството и с единствения фестивал в Европа - в Брив, посветен изцяло на среднометражния формат. В тазгодишната селекция попадат румънският филм "Сянка от облак" и трилогията "Зад кадър" на френската режисьорка Коко Тасел, работила с Валерия Бруни-Тедески, която поставя нашумелите въпроси за синдрома "бърн аут" и непрестанния стрес в големите корпорации. В тази програма е и филмът "Свят без жени" на френския режисьор Гийом Брак, който е обиколил десетки международни фестивали.

Тази година организаторите акцентират и върху младото португалско филмово творчество, благодарение на партньорството с престижния международен фестивал за късометражно кино Курташ - Вила до Конде с 23-годишна история, известен със смелата си програма, част от която ще бъде показана в София.

Коментари

Новини Варна