IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
10:40 | 1 септември 2015
Обновен: 19:35 | 24 април 2024

Пъстър фолклорен празник за варненци правят „Чанове“

На варненския клуб по народни танци вече не му липсват първите 7 години

По материала работи: Юлиян Атанасов
Пъстър фолклорен празник за варненци правят „Чанове“

На варненския клуб по народни танци „Чанове“ вече не му липсват първите 7 години. Затова и за седмия рожден ден танцьорите готвят  поредната приятна изненада за жителите и гостите на морската столица. Специално за празника пристигат фолклорни групи на “Чанове” от София, Бургас, Русе, Стара Загора, Пловдив и Чирпан. Форумът под наслов „Да съхраним и запазим българското в себе си“ ще се проведе със съдействието на кмета на община Варна Иван Портних.
Програмата е пъстра и интересна. В 16 часа на 5 септември, събота, трупите ще се съберат на площад “Независимост” пред новия шадраван. Тук ще се извият три кръшни български хора, като в тях могат да се включат заедно с танцьорите всички граждани и гости на града.
Следва дефиле под съпровод на жива музика по бул. “Княз Борис I” до Фестивалния и конгресен център. Там пред входа на Морската градина от 17 часа ще започнат танците на всички трупи, като основната идея е популяризиране на български автентичен фолклор.
Първият клуб по български народни танци "Чанове" е създаден в София през 2005 г. от танцьорите и хореографи Милена и Костадин Господинови. Целта е да се съхраняват, популяризират и разпространяват българските народни танци, като се предават на повече българи, зачитащи своите традиции и фолклор, и се разкрие магията на танца. По-късно през годините освен в София и Варна са открити още клубове в Бургас, Русе, Стара Загора, Пловдив, Елин Пелин, Чирпан. Във Варна първата група стартира през септември 2008 г. с хореограф Емил Екимов, а към днешна дата обучение по народни танци се провежда вече в 4 зали от 6-има професионални хореографи.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна