IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
17:44 | 3 септември 2015
Обновен: 15:11 | 19 април 2024

Седмица на православната книга ще се проведе във Варна

Събитието е от 7 до 13 септември

По материала работи: Златина Добрева
Седмица на православната книга ще се проведе във Варна

 

От 7 до 13 септември във Врана за 17-а поредна година ще се проведе международният форум Седмица на православната книга. Седмицата се организира от Варненската и великопреславска света митрополия със съдействието на община Варна и е традиционно събитие в културния и църковния живот на града. Целта е да се съберат автори, издатели и читатели на православни книги от целия свят за среща и дискусия по актуални въпроси от живота на обществото и църквата. През изминалите години на форума са участвали духовници, автори и издатели от Гърция, Русия, Сърбия, Черна Гора, Румъния, Украйна, Германия и др.

Основната тема на Седмицата тази година е „Мисията на Църквата за спасението на човека”. Освен представяне на нови книги в рамките на програмата са включени богословска конференция на тема „Въцърковяването и катехизацията” и семинар по въпросите на православната педагогика.

Тази година цялото събитие е свързано отново с 1150-та годишнина от Покръстването на България. Отбелязването й започна за първи път в цяла България на Седмицата на православната книга през септември 2014 г. и продължи през цялата 2015 г., тъй като Покръстването на България не е било еднократен процес, който е извършен веднъж завинаги, а е дело на всяко поколение. Затова основна тема на Седмицата на православната книга тази година е – „Мисията на Църквата за спасението на човека”, а на 9 септември ще се проведе богословска конференция, посветена на катехизацията и въцърковяването, т. е. на подготовката за Свето Кръщение и за приобщавана към Църковната общност.

През тази година се навършват и 175 години от раждането на Варненския и преславски митрополит Симеон. Във връзка с това Негово Високопреосвещенство Варненският и великопреславски митрополит Йоан на откриването на Седмицата на 7 септември ще изнесе беседа, посветена на личността и делото на „последния български възрожденец”. Митрополит Симеон е известен с големия си принос за духовното и просветното дело във Варненската епархия.

Специален акцент в програмата на Седмицата тази година е гостуването на Лимасолския митрополит Атанасий от кипърската архиепископия, който е духовен ученик на наскоро канонизирания атонски монах св. Паисий Светогорец. Митрополит Атанасий е един от най-превежданите в света християнски духовници. На 11 септември ще бъдат представени две нови негови книги на български език, в които се говори за автентичния духовен опит на Света Гора, почерпан в годините на духовно послушание в градината на св. Богородица.

В рамките на проявата ще се проведат два концерта на православни песнопения, които ще изпълни сборен хор с ръководител Андрей Касабов – докторант по църковно пеене, и ще бъде открита фотоизложба във фоайето на Пленарна зала на Общината, посветена на поклонническия път „Рилския чудотворец”, провел се за шеста поредна година от 1 до 6 август.

Коментари

Новини Варна