IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
18:34 | 11 септември 2015
Обновен: 19:58 | 15 май 2024

Деца стават аниматори с помощта на световни творци (СНИМКИ)

Тридневният уъркшоп в галерия "Графит" е част от съпътстващата програма на 11-ия Международен фестивал на анимационния филм във Варна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

15-на деца на възраст от 7 до 15 години научиха тънкостите на анимацията под вещото ръководство на Карин Миралес от Франция и Симон Медард от Белгия. 

 


Тридневният уъркшоп в галерия "Графит" е част от съпътстващата програма на 11-ия Международен фестивал на анимационния филм, който се провежда от 9 до 13 септември във Варна. Карин и Симон са реализирали подобни проекти във всички части на света с хора на различна възраст, като най-голямо предизвикателство за тях е била работата им в Африка.


Малчуганите проектираха свои персонажи и измислиха сценка с тях, която анимираха с помощта на чуждестранните си ментори.

 

Темата на тазгодишния уъркшоп е "Емоцията" и децата трябваше да преведат своите герои през цялата скала от чувства, използвайки средствата на анимацията. Те нарисуваха и изрязаха персонажите, а след това и отделните части на тялото им, залепиха ги със специално лепило и ги задвижиха по магичен начин пред камерата, за да се получи филмче. Претвориха и различните изражения на своите герои - учудени, тъжни, щастливи, ядосани. Децата трябваше да работят в екип, за да реализират проектите си. 



Освен своите герои, децата имаха ангажимент да сътворят и реализират цялата сценография, в която се развива действието, която ще служи за бекграунд на филмчето. От цветните блокчета, под техните моливи и ножички се родиха животинки, дървета, цветя, слънце, облаци и трева. 

 


Премиерата на детския филм ще бъде по време на закриването на фестивала, вечерта на 13 септември. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна