IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
14:05 | 3 октомври 2015
Обновен: 15:57 | 28 март 2024

Почина Ян Чарлз Андерсон, един от създателите на ансамбъл „Българе”

Удостоен е с "Почетния знак на президента" като чужденец с най-голям принос за развитието на съвременната българска култура

По материала работи: Слав Велев
Почина Ян Чарлз Андерсон, един от създателите на ансамбъл „Българе”

Почина Ян Чарлз Андерсон, един от от създателите на ансамбъл „Българе”, информира "Дарик".
 

С неговата внушителна финансова подкрепа преди 13 години, на 1 октомври, бе създаден и се разви във времето един абсолютно нов български фолклорен ансамбъл, многократно доказал професионализма си на българската и световна сцена. Ян Чарлз Андерсон е и сред създателите и спомоществователите на популярния ежегоден Международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна. 
 

През 2011 г. президентът Георги Първанов удостои Андерсон с „Почетния знак на президента” като чужденец с най-голям принос за развитието на съвременната българска култура. През 2014 г. сдружение „Пазители на българщината” единодушно го избира за първи носител на отличието „Апостол на българщината”.
 

Поклонението ще се състои на 4 октомври, от 13.00 ч., в частния гробищен парк „Св. Архангел Михаил” в столичния квартал „Бояна”.

Коментари

Новини Варна