IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
08:24 | 6 октомври 2015
Обновен: 15:55 | 28 март 2024

Държавната опера Варна с три нови постановки в София през октомври

„Андре Шение”, „Адриана Лекуврьор” и „Дон Паскуале”

По материала работи: Юлиян Атанасов
Държавната опера Варна с три нови постановки в София през октомври

В средата на октомври екипът на Държавна опера Варна гостува на сцената на Софийска опера и балет с трите си най-нови постановки, представени от трима диригенти и именити солисти. На 15 октомври от 19 часа столичани ще могат да видят историческата драма „Андре Шение” от Умберто Джордано с Бойко Цветанов в ролятана на Андре Шение. Партнират му Венцеслав Анастасов – Жерар и Димитринка Райчева – Мадалена. Диригент Борислав Иванов, режисьор и художник Кузман Попов, костюмограф Ася Стоименова. На 16 октомври следва романтичната драма „Адриана Лекуврьор” от Франческо Чилеа с Цветелина Василева и Иван Момиров, Даниела Дякова и Иво Йорданов в главните роли. Диригент Вилиана Вълчева, режисьор Деян Прошев, копродукция с Македонска опера и балет.Гастролът ще завърши на 17 октомври с комичната опера „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети, в главните роли с Евгений Станимиров, Ирина Жекова, Свилен Николов и Георги Султанов. Диригент Светослав Борисов, режисьор Кузман Попов, костюмограф Елена Иванова, копродукция с Театро Комунале – Модена.

 

„Андре Шение" е заглавие, което не се среща често в афиша на оперните театри не само у нас, а и по света, независимо, че се счита за една от най-добрите италиански опери на XIX век. В основата на либретото стои действителната история на френския поет Андре Шение, който е осъден на смърт като застъпник на краля и дори брат му, един от водачите на френската революция, не успява да го спаси. Към тези исторически събития либретистът Луиджи Илика прибавя романтичната любоввна връзка на Шение с младата аристократка Мадалена дьо Коани, която избира смъртта пред живот без любимия и отива, заедно с него, на ешафода.

 

Прочитът на главния режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов, който е и сценограф на постановката, съчетава традицията със съвременното светоусещане. „Подредена сценография с импониращи архитектурни внушения и режисура, делова и логична, традиционна, точно каквато публиката очаква да бъде”, отбелязва Елена Хаберман, специален пратеник на „Der neue Merker – списание за опера и балет във Виена и цял свят”. Ласкава е нейната оценка и за ефектните костюми на млатата Ася Стоименова, които „много добре визуализират както декадентския привкус на първото действие, така и по-късно мизерията и щурма на народните маси, напомнящи мъртвешки танц.”

 

В световното оперно наследство най-впечатляващите образи на Андре Шение са пресъздали великите тенори Франко Корели, Марио дел Монако, Лучано Павароти и Пласидо Доминго. Сега в тази роля ще се насладим на изключителното превъплъщение на Бойко Цветанов, „искрящ както винаги глас, който уверено преследва височините, без да пропусне да открои и пианистичните фрази - в гласово отношение един идеален Андре Шение”, по думите на Елена Хаберман. 

 

Във великолепния солистичен състав на „Андре Шение” са ангажирани солистите на Държавна опера Варна Венцеслав Анастасов - Жерар, Димитринка Райчева – Мадалена, „истинска представителка на веристичния оперен стил”, Вяра Железова – Берси, „красив и светъл мецосопран”, Бойка Василева – Графинята и Мадлон, „истинско откритие, особено завладяваща с изпълнението си на Мадлон”, по думите на Елена Хаберман. В останалите роли - Евгений Станимиров, Свилен Николов, Гео Чобанов, Людмил Петров, Пламен Долапчиев и др.

Коментари

Новини Варна