IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
18:48 | 8 октомври 2015
Обновен: 19:45 | 24 април 2024

Клаудия Кардинале разгледа Ларгото под дъжда

Актрисата стана и почетен доктор на НАТФИЗ

По материала работи: Борис Проданов
Клаудия Кардинале разгледа Ларгото под дъжда

Дъждът над София не попречи на министър Вежди Рашидов да запознае днес италианската кинозвезда Клаудия Кардинале с разкритите и реставрирани археологически находки при Ларгото.


Рашидов и голямата актриса обиколиха територията на целия Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", който се очаква да бъде завършен с европейско финансиране само след месец и половина.


Когато двамата минаваха до църквата "Св. Петка Самарджийска" в подлеза до ЦУМ, Вежди Рашидов разказа на Клаудия Кардинале, че според народната памет Апостола на свободата Васил Левски е бил погребан до олтара именно на този старинен столичен храм.


Ние почитаме паметта и делото на Васил Левски така, както вие в Италия се прекланяте пред Джузепе Гарибалди, отбеляза Рашидов.


Вежди Рашидов показа на италианската кинолегенда и едно от най-новите открития на българските археолози на Ларгото - откритата в края на лятото уникална късноантична мозайка от 4-5 век, която още се разчиства. Той й обясни, че българската столица е и един от европейските градове с най-богата история и съхранено наследство. Рашидов разказа на Клаудия Кардинале за възхода на Сердика през римската епоха и не пропусна да й разкаже, че Константин Велики е управлявал месеци наред обширната Римска империя от двореца в любимия си град и дори е обмислял да премести столицата си тук, като според антични автори той често казвал: „Сердика е моят Рим“.


Клаудия Кардинале остана възхитена и силно впечатлена от разкритата археология на Ларгото и с интерес изслуша разказа на Вежди Рашидов за многовековната история на българската столица.


Когато консервационно-реставрационните дейности на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" завършат, в центъра на града ни ще имаме един разкрит древен римски град, тук ще стане като малък вариант на Помпей, а центърът на София ще стане още по-хубав, коментира пред журналисти Вежди Рашидов.


Исках да покажа на голямата актриса колко много история има по нашите земи - ние имаме наистина едно уникално културно наследство, но трябва да положим още немалко усилия за неговото популяризиране, отбеляза Рашидов.

 

fakti.bg

Коментари

Новини Варна