IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
09:14 | 8 октомври 2015
Обновен: 14:01 | 24 април 2024

Японци ще разглеждат златните ни съкровища

"Епопея на тракийските царе" отива в Япония

По материала работи: Юлиян Атанасов
Японци ще разглеждат златните ни съкровища

След огромния успех на "Епопея на тракийските царе" в Лувъра, някои от най-ценните ни експонати и артефакти, включени в нея, отново се стягат за далечно пътуване – този път до Япония.Три от най-емблематичните съкровища на България - Панагюрското, Вълчитрънското и най-старото обработено злато в света от Варненския некропол ще радват очите на милиони туристи от цял свят, пише Нова телевизия.Заедно с нашите ценности в изложбата ще участват и предмети от Музея на Ватикана, Националния музей "Прадо" в Мадрид, националните музеи в Рим и Флоренция, и музея "Орсе" в Париж.

 

"Престижно е! Всяко наше участие в такива световни центрове на културата", обясни директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.От Панагюрското съкровище са избрани 4 ритона. Тракийският златен сервиз от 9 предмета с причудливи форми е открит от тримата братя Дейкови. Случайно или не Вълчитрънското съкровище също намират трима братя.Изложбата "Златната легенда" ще бъде представена в Токио, Сендай и Нагоя от 16 октомври до 29 май догодина.

Коментари

Новини Варна