IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:23 | 9 октомври 2015
Обновен: 09:35 | 19 април 2024

Фотографска изложба показва Дуални пространства

Автори от школа Дедал показват как социума формира човека

По материала работи: Юлиян Атанасов
Фотографска изложба показва Дуални пространства

Творческа провокация към варненската публика отправят млади фотографи от школа „Дедал“ с най-новата си изложба „Дуални пространства“. На 10 октомври – събота в 18.30 в Морското казино на Варна публиката ще се запознае с едно много интересно художествено изследване, което съпоставя реалността и света на мечтите чрез изразните средства на фотографското изкуство. Контрастът между детските мечти, копнежите и най-висшата представа за човека са търсили в кадрите си авторите на проекта. В продължение на няколко месеца в обективите им са попадали хора с различен социален статус, етнос, възраст и професии, в търсене на отговорите на въпросите до каква степен социалната среда може да формира човека като личност и дали ежеднелните проблеми отклоняват фокуса ни от това, което желаем и ценим най-много. Инициаторът на проекта – фотографката Анета Иванова споделя, че преди да се пристъпи към реализацията на идеята, са минали месеци в проучвания и подбор на участниците, които да застанат пред обектива.

 

„Интересуваха ни хора от различен социален статус. Проведохме множество интервюта, за да създадем персонален психопрофил на всеки един от потенциалните ни герои. Събирахме детайли от ежедневието и проблемите на интервюираните, интересуваха ни техните мечти, желания, позиционирането им в обществената йерархия, представата им за самите тях и за обграждащата ги среда, светоусещането им“, обяснява Анета и допълва - всеки един от персонажите е представен под формата на диптих – репортажна фотография от неговото ежедневие и специално режисирана художествена фотография, олицетворяваща най-голямата мечта на героя.

 

В творческия процес по създаването на експозицията „Дуални пространства“ са се включили и млади фотографи от школа „Дедал“. Чрез уъркшопи и серия от лекции, те са наблюдавали и изучавали процесите на създаване на репортажна и художествена фотография, придобили са практически знания в областта на фотографското изкуство. За реализацията на проекта са съдействали фотографи и млади доброволци от школата. 

 

Проектът „Дуални пространства“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, „Солвей Соди” АД и Фондация „Америка за България“. 

Коментари

Новини Варна