IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
14:31 | 9 октомври 2015
Обновен: 08:59 | 25 април 2024

Радко Мурзов представя нови “Пространства” в своето творчество

В галерия “Графит” се откри юбилейната изложба на художника

По материала работи: Борис Проданов
Радко Мурзов представя нови “Пространства” в своето творчество

“Завръщам се отново на място, където водих уроци с моите ученици”. Това каза художникът Радко Мурзов на официалната пресконференция преди юбилейната изложба “Пространства” във варненската галерия “Графит“. Тя може да бъде разгледана до 31 октомври.

Представени са различни цикли от творчеството на Мурзов, който прави експозицията в памет на съпругата си Наси.

“Вече 45 г. творя във Варна и като гледам платната не мога да повярвам, че всичко това е минало през моите ръце. Тук са 1/3 от картините, липсват цели цикли, но съм подбрал най-доброто”, разкри Радко Мурзов.

Творецът добави, че винаги е бил неудовлетворен от постигнатато.

“Художникът е като златотърсач – някои копаят на едно място, но постоянно, други (като мен) се стремят да търсят различното. Не обичам едни и същи неща и да постигам нови върхове в творчеството. Сега майсторството ми е много голямо, но пък и годините ми. Продължавам обаче да твора. Както казва в афоризъм варненският писател Живко Сотиров (добър мой приятел): “Дори достигнал върха, продължавай да се изкачваш”. Това е”, разкри Радко Мурзов, който е обучил над 3000 деца.

 

Той е доволен, че успява да разкрие своите вълнения и чувства в границите от хиперреализма до абстракцията. Картините в “Пространства” са специално подбрани и името на изложбата не е случайно.

 

Радко Мурзов ще се срещне с публиката на 23 октомври от 17 ч.

 

БИОГРАФИЯ

Радко Мурзов е роден в Карнобат. Завършва руска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, но следвайки творческия си импулс завършва с отличие и живопис в Национална художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. Има 27 самостоятелни изложби в България, Германия и Гърция, както и участия в колективни изложби в Германия, Франция, Алжир, Македония, Япония, Русия. Работи в областта на кавалетната живопис, рисунката, графиката и декоративно-монументалните изкуства. Ръководи детска школа по живопис с международна известност. Носител е на награда “Варна” в областта на културата. Негови работи притежават националната галерия и галерии в страната, както и колекционери от много страни по света. Живее и работи във Варна.

Коментари

Новини Варна