IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
17:42 | 25 ноември 2015
Обновен: 01:20 | 11 април 2024

Почитат 125 години от смъртта на откривателя на Троя

В Археологическия музей са експонирани антикварни издания на „Илиада“ на български език

По материала работи: Борис Проданов
Почитат 125 години от смъртта на откривателя на Троя

125-годишнината от смъртта на Хайнрих Шлиман – откривателя на Троя, почитат с изложба в Археологическия музей във Варна. В експозицията са показани различни антикварни издания на „Илиада“ на български – най-древното е от края на XIX век, най-късното - от началато на ХХ век. „Шлиман е повярвал напълно в достоверността на поемата, написана от Омир. Следвайки я буквално ред по ред, песен по песен, той успява да направи своето откритие и да докаже, че това не е един древен мит, а град Троя е съществувал наистина“, каза за Медийна група „Черно море“ археологът Теодор Роков, който е инициатор на изложбата. „Прави впечатление, че в различните издания на „Илиада“ до 9 септември 1944 г. има някакви минимални разлики в текста на преводите.

 

Книгите са илюстрирани с копия на оригинални литографии. След тази дата преводите се уеднаквяват, илюстрациите отпадат и тези издания не представляват интерес за изследователите“, поясни още Теодор Роков. Изложбата в Археологическия музей може да бъде разгледана до края на януари.

 

Експонатите в изложбата са част от личната библиотека на археолога – някои са наследство от баща му, а другите той е купувал лично. „Интересът ми към “Илиада”-та възникна още като дете, когато много се възхищавах от картинките на героични воини в схватка. Малко по-голям, вече в основното училище, се впечатлявах от описанието на битките – нещо, което е най-интересно за едно малко момче. Като студент, когато изучавах “Илиада”, интересът ми се задълбочи заради информацията, която съдържа – бит, въоръжение, религия, история“, сподели Роков. Археологът е уверен, че книгата е интересна за младите и днес, тъй като „...помня един мой преподавател от университета, който казваше – това е първообразът на съвременното фентъзи – има богове, има герои, има битки и интриги между враждуващите лагери“.

 

По повод годишнината от смъртта на Хайнрих Шлиман са предвидени и две прожекции на филм, посветен на неговия живот. Едната от тях беше вчера в Учебния музей, другата ще е в петък от 16 ч.

 

Първото си пътуване по следите на Омир Шлиман осъществява през 1868 г. Тогава той решава да започне разкопките на хълма Хисарлъка. Следват поредица от археологически проучвания, открития и издадени книги. На 30 май 1873 г. открива „съкровището на Приам“, а на 30 ноември 1876 г. – маската на Агамемнон. По-късни проучвания датират тези находки в епоха, различна от Омировата, но това не омаловажава откритията на Шлиман, подчертава Роков. Интересен факт от живота на Шлиман е, че двете му деца от неговата втора съпруга носят имената Андромаха и Агамемнон.

 

Първоначално се е смятало, че Троя се  намира на хълма Бунарбаши. Разкопките на Хайнрих Шлиман доказват, че древният град се е намирал на хълма Хисарлък, разположен недалеко от брега на югозападния край на Дарданелите. Селището било превзето и опожарено около 1180 г. пр. Хр. – най-вероятно точно този епизод от продължителния конфликт между микенското и хетското царство за владението на Троя – градът, който контролирал морския път към днешно Мраморно и Черно море  - е в основата на устно оформения фолклорен епос за Троянската война.

 

Според Херодот Омир е живял около 850 г. пр. Хр. Заглавието на поемата „Илиада“ произлиза от древното име на Троя – Илион. „Илиада“ има 15 703 стиха. Александрийският учен Зенодот Ефески разделил поемата на 24 песни според броя на буквите в древногръцката азбука. Най-старият документ, който съдържа пълния текст на „Илиада“ на старогръцки, е от Х в. и се съхранява в библиотеката „Сан Марко“ във Венеция. Първият илюстриран вариант на „Илиада“ е византийски ръкопис с цветни миниатюри от края на V  - началото на VІ в., по-известен като „Амброзианската Илиада“. Той се съхранява в библиотеката „Св. Амвросий Македонски“ в Милано. За първи път „Илиада“ е отпечатана през 1488 г.

 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна