IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
09:57 | 26 ноември 2015
Обновен: 20:01 | 24 април 2024

Силата на приятелството оживява в мюзикъл на „Феникс“

Театралната формация на Свилен Стоянов прави „Бяла приказка“ по Валери Петров

По материала работи: Златина Добрева
Силата на приятелството оживява в мюзикъл на „Феникс“

Момент от репетицията на „Бяла приказка“.

 

Какво е да си сам? И какво е да имаш приятели, които те правят силен? Защо сме по-истински и по-можещи, когато споделяме общи мисли, ценности и идеали и когато между нас се случва великото чудо на общението? Можем ли да сме богати само с парите си?...
Отговорите на тези въпроси търсят младите хора от театрална формация „Феникс“ в най-новата си постановка. Това е първото представление след голямата награда, с която формацията бе удостоена за принос към театралния живот на Варна – почетен знак за заслуги, сребърен.
На 27 ноември от 19 ч. на сцената на Младежкия дом е предпремиерата на „Бяла приказка“ по Валери Петров, на 1 декември от 18 ч. на същата сцена е премиерата на спектакъла.
Самият факт, че младите хора, които от няколко години се готвят под ръководството на актьора Свилен Стоянов, посягат към творчеството на един същински магьосник на българското слово като Валери Петров, е показателен. За първи път ще видим формацията и в един нов за нея жанр – мюзикъла. Както подсказва и заглавието, постановката е свързана с наближаващите празници. Тук обаче съвсем не става дума само за празнично настроение и емоции.
„Дълбоко под занимателното лежат едни сериозни семантични пластове, които превръщат занимателния спектакъл в една чудна приказка за приятелството, за проверката, за изпитанията, за саможертвата в името на това да живеем щастливо заедно“, казва Свилен Стоянов, който е автор на сценичния вариант. И допълва: „Невероятно е чувството да се докоснем до творчеството на един изключителен хуманист, поет, драматург и преводач като Валери Петров, който ни напусна преди близо година. Неговият свят ни кара да мислим по-иначе, да живеем по-иначе. А приятелството, за което става дума, е най-високата проява на човешката взаимност и подкрепа…“
В ролите ще видим вече познати и доказани талантливи Фениксчета от последните години - Иван Цветанов, Милена Минчева, Иван Иванов, Алексиана Станева, Ивелина Димитрова, Мирослава Чарийска, Марина Денева и Пламена Янкова. Дебюта си на сцената ще направят и няколко нови попълнения в трупата - Александър Върбанов, Антон Илиев, Рая Иларионова и Анелия Кънчева.
Музикалното оформление е на Свилен Стоянов и Петър Ступел, аранжиментът – на Николай Стоянов, художник е Велина Гребенска. По музикалната част са работили още Пепа Христова и Марияна Григорова, а осветлението и ефектите са на Иван Михайлов, Иван Давидов и Васил Стоянов.
Спектакълът се реализира с подкрепата на фонд „Култура“ при община Варна.
„Постановката е за малки и големи, съхранили детето в себе си и запазили неговата усмивка. Днес повече от всякога е необходимо душите ни да бъдат свободни“, завършва Свилен Стоянов.
Юлиян Атанасов
Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна