IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
08:20 | 27 ноември 2015
Обновен: 16:13 | 3 май 2024

Облякоха книги в цветни одежди

Вече започна коледният базар на читалище „Просвета 1927“, със събраните от него средства ще бъдат закупени нови книги

По материала работи: Деян Михайлов
Облякоха книги в цветни одежди

В аспаруховското читалище „Просвета 1927“ решиха да изработят облекла за книги. Изпод сръчните ръце на библиотекарите и техните съмишленици вече са излезли 20 текстилни калъфчета в различни цветове.

 

Всяко от тях е оригинално, няма две еднакви. Всяко калъфче има вграден разделител, украсен с различен детайл – сърчице, цвете, пеперудка, копче. „Изработихме ги с много любов. Ако бяхме професионалисти, щяхме да се справяме по-бързо, важното е, че правим калъфчетата за книги с голям ентусиазъм. Всеки прави това, което може – един крои, друг шие, бродира, някои помагат с идеи и подбор на платове. Идеята взехме от наша читателка, която беше много горда с облеклото, което е ушила за книгата си. Решихме и ние да опитаме да направим нещо подобно и да го популяризираме сред посетителите на библиотеката. Така се получиха 20-ина облекла, които сме изложили на коледния базар в нашето читалище. Със средствата, събрани от него, ще закупим нови книги. Каним всички наши читатели, които искат сами да си изработят калъфче за своята книга, да дойдат в читалището и да го направим заедно, ние ще помагаме с уменията, които вече натрупахме“, каза за в. „Черно море“ Милена Кирилова, библиотекарка в читалищната библиотека.

 


В благотворителния коледен базар на НЧ „Просвета 1927“ могат да бъдат закупени още картички, изработени от кръжоците за приложно изкуство към читалището, както и различни декоративни елементи, дело на кръжока за българска шевица  „Райна Княгиня“. Читалището разчита на подобни прояви, за да набира допълнителни средства за книги. „През тази година сумата, която получихме от Министерството на културата, беше едва 400 лв. Колко книги можем да закупим с тези пари – 10  в най-добрия случай. Ние имаме повече от 3000 читатели, които търсят при нас основно нови заглавия. Ако разчитаме само на държавното финансиране, щяхме да изгубим 90% от тях“, коментира Милена Кирилова.

 



За предстоящите най-светли празници през годината от читалището в “Аспарухово” са подготвили интересна програма. Акцент в нея е инициативата „Коледна нощ в библиотеката“, която ще бъде на 12 декември. Тя се провежда за трети път, досегашните издания са били с ученици, този път от библиотеката са решили да поканят възрастни. През минали години по време на своята  „Коледна нощ в библиотеката“ децата са слушали коледни приказки и песни, участвали са в различни викторини, изработвали са коледни свещи и чинийки. Тази година инициативата ще започне с откриване на изложба малки форми „...и беше добро“ в галерия „Аспарухово арт“. В експозицията могат да се видят творби на Альоша Кафеджийски, Милко Божков, Емил Попов, Пламен Братанов, Стоян Цанев и др.


Ден преди тазгодишната „Коледна нощ в библиотеката“ е традиционният коледен концерт на съставите към читалището – „Аспаруховска приказка“. Той ще бъде в залата на Военноморското училище. 


Най-пъстрата проява, която са подготвили за предстоящите празници от НЧ „Просвета 1927“, е конкурсът за най-добра коледна погача, сладки и песни  „Коледен кравай“  на 17 декември.


На 20 декември специално за най-малките спектакъл ще изнесе Държавен куклен театър – Търговище – „Писма до дядо Коледа“. 


ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Коментари

Новини Варна