IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
10:49 | 9 февруари 2016
Обновен: 20:42 | 24 април 2024

Емоционално кино: Вкус, мирис, допир... от екрана

Нов проект разработва 9-измерна телевизия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Емоционално кино: Вкус, мирис, допир... от екрана

Британски учени разработват технология, с която зрителите ще могат да усещат миризмата, вкуса и допира до кожата на това, което гледат на екрана, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.Ултразвукови лъчи и въздушни потоци ще засилват емоционалния ефект на сцените. Тази тактилна телевизия ще даде възможност за създаване на програми, които "улавят пълното внимание на зрителите и ги потапят в мултисензорен свят", каза ръководителят на проекта д-р Мариана Обрист.

 

Усещанията ще се прожектират върху ръцете с ултразвук. Учените са установили, че краткото насочване на въздух към зоната около палеца, показалеца и средата на дланта генерира възбуда.Бавното и умерено стимулиране на горната част на ръката и зоната около кутрето натъжават. Тези усещания ще засилват съпреживяването по същия начин като саундтрака. Д-р Обрист се надява да създаде "9-измерна телевизия", като добави усещания за вкусове и аромати.

 

Идеята е зрителите все пак да имат контрол, защото някои няма да желаят всичко да е подсилено, а и хората реагират различно на миризмите.Д-р Обрист спечели финансиране от 1 милион британски лири от Европейския съвет за научни изследвания за петгодишен проект по темата.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна