Представят научен сборник за спасението на българските евреи във Варна
Книгата съдържа устни разкази на еврейските общности за самите тях и живота им в Русе, Шумен и Варна
Публикувана: 24 Feb 2016 | 11:19

„Страдание и спасение.Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“ се казва сборникът, който предстои да бъде представен в петък във Варна от Сдружението „Европейски пространства 21“. Желаещите да се запознаят с темата и подробностите по съставянето на книгата могат да чуят от авторите повече на 26 февруари от 15:00 ч. в Етнографския музей във Варна.

 

Съставител и редактор е проф. д-р Николай Ненов от Регионалния исторически музей, Русе. Включени са и авторски текстове на Татяна Щерева, Регионален исторически музей Варна и гл. ас. Бета Хараланова, Регионален исторически музей Шумен. Сборникът съдържа устни разкази на еврейските общности за самите тях и живота им в Русе, Шумен и Варна. Разказите са резултат от теренно проучване, проведено през пролетта на 2015 г. То отразява не само състоянието на градските общности на евреите в Русе, Шумен и Варна, но осветлява паметта за тях, описва хора и събития, отнасящи се и за онази част от българските евреи, които днес живеят в държавата Израел. Тридесет наши сънародници чрез своите разкази и спомени изграждат впечатляващ териториален обхват на проучването, който в действителност покрива картата на страната.

 

Онлайн изданието е публикувано на www.pametta.com

 

Целта на проекта е да допринесе за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора.

 

Коментари ( 0 )