IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
11:01 | 2 април 2016
Обновен: 07:35 | 27 март 2024

Европейски дни на художествените занаяти в Етнографски музей "Етър" и "Боженци"

Проявата е днес и утре

По материала работи: Слав Велев
Европейски дни на художествените занаяти в Етнографски музей "Етър" и "Боженци"

На 2 и 3 април в Етнографски музей на открито „Етър”се провеждат редица събития, свързани с инициативата „Европейски дни на художествените занаяти”, информира "Дарик".
 

Програмата започва днес със „Седянката – вчера, днес и утре”. Едва ли един млад човек може да си го представи, но искрите на любовта в миналото са пламвали не в дискотеката или на домашен купон, а по време на седянка. Днес е малко вероятно, докато се забавляваш с приятели да довършиш част от работата, която ти е останала през деня. Когато са били млади бабите ни дори казвали „Я, да взема да свърша нещо, докато си почивам”. В ЕМО „Етър” ще бъдат показани три вида приложни изкуства – декупаж , плетене на една кука и изработка на бижута. Посетители ще могат сами да творят. Седянката ще е придружена с базар от изработените изделия. Така който желае, ще може да отнесе нещо за спомен.


Инициативата продължава с представяне на сериала „Златната ябълка – пренасяне на българския фолклор в съвременен контекст чрез методите на дигиталната 2D анимация”. Това е проектът за първия български анимационен сериал, базиран на български легенди и фолклор. Историята проследява приключенията на 14-годишната Вихра от град Хан - будно и любопитно момиче, дъщеря на змей и човек, чиято коса е облаче и се променя според настроението й.
 

Европейски дни на художествените занаяти в Етнографски музей на открито „Етър” продължават в неделя с представяне на басмаджийството - занаятът, благодарение на който облеклото на българите е било толкова пъстро. Той представлява щамповане на текстил с дървени матрици. ЕМО „Етър” предлага демонстрацията на Тони Димитрова, завеждащ филиал Музей на текстилната индустрия, който е част от Национален политехнически музей – София .


Интересът на най-малките посетители ще предизвика проявата „Рачо и Дешка на гости в Етър-а”. Всяко дете преживява радостите и неволите на герои от сцената, когато е в залата на театъра. Как се ражда куклата-аткьор и как стъпва на сцената, за да пресъздаде вълнуващите приключения от една пиеса? Тази тайна пред малките посетители в ЕМО „Етър” ще бъде разкрита от Ива Русинова – сценограф в куклен театър.


Ще има и демонстрация по изработване и оцветяване на малки глинени фигури за пластична украса. Кой друг, ако не майстор от ЕМО „Етър” може да покаже този занаят? Веселин Дамянов създава творби, които са истински произведения на изкуството.


Ще бъде представен и занаятът свещарство. Някога свещи се изработвали не само за църковни нужди, но и за осветление. Те са били правени от лой  или пчелен восък. Производството на восъчни свещи за бита е ставало предимно в домашни условия, като в изработването им понякога е участвало цялото семейство. Любомир Йорданов от Казанлък ще проведе демонстрация и обучение в изработването на восъчни свещи.


Програмата продължава с "Природна дървопластика и дърворезба", демонстрация на Димитър Димитров, гр. Дряново и "Икони и фрагменти върху камък", демонстрация на Гергана Симеонова, гр. Дряново.
 

В Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ също се провеждат редица събития, свързани с инициативата Европейски дни на художествените занаяти.
 

На 2 и 3 април 2016 г. вратите на изложбената зала на Старото школо ще се отворят за демонстрации, изнесени ателиета и базар на плетива за деца и за дома, дърворезба и плъсти. И в двата почивни дни в часовете от 10:00 до 17:00 всеки желаещ ще може да поговори с майсторите, да разгледа сътвореното от техните ръце и да изработи с тяхна помощ свое творение.
 

Станимир Тинков от Ловеч ще демонстрира уменията си в дърворезбата, а неговата съпруга Стефка Тинкова ще зарадва посетителите с традиционно и съвременно плетиво на една и на две куки – играчки, облекло, аксесоари и изделия, които внасят топлина и уют във всеки дом. Към творческата фамилия в подкрепа на Европейските дни на художествените занаяти ще се присъедини и тяхната снаха Керстин Тинкова, която ще покаже плетиво за деца.
 

С пантофи, шалове и бижута от плъсти ще се представи Росица Зланкова от Казанлък. Преди три години майсторката, по професия библиотекар и книгоиздател, открива магията на изделията от „жива“ вълна. Влюбва се в технологията плъсти и смята процеса на изработване на готов продукт за вълшебство. Заради любовта си към природата включва и естествени цветя към своята колекция, като се старае да направи хармонично съчетание между тях и художествените тъкани.


 

Коментари

Новини Варна