IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
18:00 | 7 април 2016
Обновен: 08:05 | 16 март 2024

Студенти дизайнери показаха изложба на осветителни тела

Експозиция подредиха и младежи фотографи

По материала работи: Слав Велев
Студенти дизайнери показаха изложба на осветителни тела

Две младежки изложби бяха показани днес във Варна. Едната е на студенти по индустриален дизайн от Техническия университет, а другата е с фотографии на младежи от клуб „Фото- и кинотехнологии“.  Изложбата на студентите по индустриален дизайн показа 20 проекта, 17 от които на осветителни тела. Две от тях бяха изработени от дърво. „Проектите на младежите са надраснали учебната задача и имат съвсем реално приложение в практиката. Всеки творец се радва, когато сам изработи нещо с ръцете си и след това го подари на любим човек или си го занесе вкъщи. Смятам, че задачата беше провокация за младежите и те се справиха успешно“, подчерта Кремена Цанкова, преподавател в катедрата по индустриален дизайн в Техническия университет. 

 


 


„Всяка година благодаря на съдбата, че ни изпраща точно такива студенти – креативни, трудолюбиви и амбициозни, подчерта проф. Пламен Братанов, ръководител на катедрата по индустриален дизайн.


„Произведенията ви показват, че тази специалност в нашия университет излъчва кадри, които са полезни с дейността си за града и региона”, обърна се към младежите ректорът на ТУ – Варна, доц. д-р инж. Росен Василев. 


„Винаги съм искала да се занимавам с дизайн и когато разбрах, че в ТУ има такава специалност, не се поколебах какво да уча. Интересно е, защото специалността ни развива в доста сфери, с обширен обхват е и всеки може да си избере накъде да се насочи. Много се надявам да имам възможност за развитие в сферата на интериорния дизайн, но продуктовият дизайн също ми е приоритет. Ще се включа в доста конкурси, които предстоят през годината и, дай Боже, на One Design Week, който е един от най-големите в България“ , разказа третокурсничката Пенка Неделчева . Пенка се включи в изложбата с проекта RINGS. „Той е вдъхновен от ринговете на планетите. Проектирането ми отне доста повече време, отколкото самата изработка, с която се справих за два-три дни“, допълни Пенка. Тя е един от авторите, който се включи и във фотоизложбата на младежи от клуб „Фото- и кинотехнологии“. 


Събитията са в контекста на Варна – Европейска младежка столица 2017. „Варна винаги е била град на младите, най-малкото заради университетите, с които разполага. Хубаво е ние да се стремим градът да става известен с нашите постижения“, коментира още Пенка Неделчева.

 


RINGS Е ПРОЕКТЪТ ЗА ОСВЕТИТЕЛНО ТЯЛО на третокурсничката от ТУ Пенка Неделчева.


 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна