IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
14:27 | 25 април 2016
Обновен: 09:45 | 15 май 2024

Деца украсиха гигантски великденски яйца

Те използваха различни нестандартни приложни техники

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Децата от ОДЗ „Маргаритка“ украсиха 10 гигантски великденски яйца. Идеята е големите макети да бъдат подарени на различни детски отделения във варненски болници, за да внесат и там празнично настроение. „Обучението по декоративно-приложно изкуство стартира още в началото на учебната година. Наши партньори в тази инициатива са две варненски художнички – Ваня Шиячка и Сияна Струнчева, възпитанички на доц. Димитър Балкански от Шуменския университет. Три пъти седмично децата работиха със своите преподаватели в групите и усвоиха различни декоративно-приложни техники“ – разказа за „Черно море“ Параскева Люцканова – директор на ОДЗ „Маргаритка“. 

 


Някои от най-интересните хрумвания бяха на учителката на първа група Снежанка Балева. Яйцето на малчуганите беше изпъстрено с ръчички и крачета, които изобразяваха различни животинки – патета, пеперуди, гъсеници. Децата с голямо желание и старание нанасяха пъстрите бои. Върхът в гениалните хрумвания на Снежанка Балева е рисуване с лед. „Боята се сипва във водата и се слага във формичка за лед, когато започне да се стяга в нея се потопява клечка за уши и се оставя да се дозамрази. Така се получават едни ледени тампони, с които след това се рисува. Постига се много интересен ефект. Дори доц. Балкански не беше чувал за тази техника и ме покани в Шуменския университет, за да разкажа на студентите за нея“ – похвали се Снежанка Балева. Тя подчерта, че в заниманията си с децата използва много работата с ръцете, което стимулира финната моторика и помага за цялостното развитие на малчуганите. 

 

 

 

 

 

 

 


Друго от впечатляващите произведения беше на малчуганите от подготвителна група, които бяха изпъстрили яйцето си със символика за емоциите и хармонията. „Те в момента учат точно това, да разпознават емоциите на човека отсреща и да се съобразяват с тях. Затова решиха и великденското им произведение да е на тази тема“ – разказа Параскева Люцканова.

 

 

 


Общо 320 са децата в ОДЗ „Маргаритка“ и всички са включени пълноценно в заниманията, предвидени в програмата. Друга от интересните инициативи на детското заведение е съвместна изложба на деца и родители от пластелинография. „Малките ни възпитаници бяха много щастливи да покажат вкъщи какво са научили в часовете по декоративно-приложно изкуство и да подготвят творби заедно със своите майки и татковци. Родителите също се включиха с голямо желание и научиха нещо ново от своите деца“ – обобщи Параскева Люцканова.

 

 

ДЕЦАТА ТАМПОНИРАТ щампи с цветя върху огромното великденско яйце. 

 

 

 

 

 

ЕДНО ОТ НАЙ-НЕСТАНДАРТНИТЕ ЯЙЦА – изпъстрено с цветни лентички.

 

 

 


 


 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна