IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
17:05 | 3 май 2016
Обновен: 21:10 | 24 април 2024

ФКЦ ще светне в цветовете на европейския флаг на 9 май

Емблематични сгради ще бъдат осветени също в София и Пловдив

По материала работи: Златина Добрева
ФКЦ ще светне в цветовете на европейския флаг на 9 май

Сградата на Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъде осветена в цветовете на Европейския съюз. Това ще се случи на 9 май – Деня на Европа – точно в 21.00 ч.

 

Осветени ще бъдат също емблематични сгради в София, и Пловдив. Това са трите български града, избрани за Европейски столици на различни международни прояви.

 

Съвместният проект на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България предвижда светлинно и музикално шоу да освети с цветовете на европейското знаме и да озвучи с химна на ЕС Националния дворец на културата в София („Европейска столица на спорта“ за 2018 г.), сградата на Община Пловдив (Европейска столица на културата през 2019 г.), както и сградата на ФКЦ във Варна, която ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г.

 

Освен това на 9 май популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз. Голямото публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС. Проектът „Истории за Европа“ е друга съвместна инициатива на Информационното бюро на ЕП и Представителството на ЕК в България, която се осъществява в партньорство с „Пощенска кутия за приказки“.

 

Събитието ще може да бъде проследено на живо на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП. Глас на разказите за Европа ще дадат ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК Теодор Стойчев и Огнян Златев, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова и Камен Алипиев, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска, Милица Гладнишка и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова и др. Всички те ще прочетат избрани откъси от участвалите в проекта истории.

 

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана (които са в основата на оръжейната индустрия), за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз.

 

Коментари

Новини Варна