IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
17:08 | 11 май 2016
Обновен: 21:13 | 24 април 2024

Скулптори творят с вдъхновение и отдаденост в курорта Св. св. Константин и Елена (СНИМКИ)

Напредва работата по скулптурите от дърво, които ще допълнят екстериора на комплекса

По материала работи: Златина Добрева
Скулптори творят с вдъхновение и отдаденост в курорта Св. св. Константин и Елена (СНИМКИ)

Шестима скулптори от различни градове на страната творят с вдъхновение и отдаденост на открито в парка на Св. св. Константин и Елена по време на второто издание на артпленера „Докосване до природата“. Работата им привлича вниманието на преминаващите туристи. Едни изразяват своите адмирации, други са подозрителни, тъй като материалът, с който работят авторите, е дърво.


„Това всъщност са дънери на болни дървета, които са били изсечени поради тази причина. Ние им даваме втори живот с творбите си“, подчерта скулпторът от София Христо Кирилов. „Неминуемо е използването на ресурсите на природата. Човек, за да живее, се храни, облича се и това унищожава част от околната среда. Важно е да имаме културата да я възстановяваме. Факт е, фондация „Св. св. Константин и Елена“ има специален ангажимент към поддържането на зеления фонд в комплекса, запазването и възстановяването на парковата среда. А с този пленер на открито даваме приоритет на изкуството. Щастлива съм, че тези скулптури ще дадат наистина втори живот на болните дървета и творбите ще намерят своето логично място в парка на Св. св. Константин и Елена – това е „Докосване до природата“, каквото е и мотото на нашата проява“, подчерта Елена Косева, управителка на фондация „Св. св. Константин и Елена“.

 

„Факт е, че Св. св. Константин и Елена наистина е най-зеленият курорт на територията на община Варна и това ме прави много щастлива като гражданка. От името на община Варна ще кажа, че сме щастливи за втора поредна година да подкрепим артпленера на открито „Докосване до природата“. Варна е град, в който можеш да се докоснеш до изкуството във всичките му форми почти всеки ден. Но да наблюдаваш процеса на неговото създаване, е възможност, която рядко се предоставя. Адмирирам подобни инициативи, защото те възпитават в нас и познанието, и усещането за това как се създава изкуство“, подчерта Пламена Маринова, зам.-кмет на община Варна.

Една от основните цели на артпленера на открито „Докосване до природата“ е да утвърди Варна и Св. св. Константин и Елена като предпочитана дестинация за творците, които да намерят тук уют и вдъхновение. „Факт е, че хората на изкуството вече ни разпознават като свои партньори. През миналата година за участие в пленера имахме подадени 24 проекта, тази година бяха 36, надявам се през следващата година да са още повече“, каза Елена Косева.

Творбите на шестимата скулптори ще бъдат официално представени на 20 май, а след това ще бъдат експонирани в парковата среда на комплекса. Седмица след началото на артпленера авторите са все така погълнати от своите произведения и от идеята, която искат да реализират.

„Моята творба е най-реалистична, изобразява морско конче и се казва „От природата“.

Щастлив съм, че интерпретацията ми ще радва посетителите на курорта Св. св. Константин и Елена, каза Венцислав Марков.

 

„Работата ми на пръв поглед изглежда абстрактна, но тя е всъщност кълнове в много голям размер, променени, разбира се, през моето усещане за форма и пространство. Вдъхнових се от една задача, която бяха поставили в училище на големия ми син – да засадят бобче и да го поливат, за да покълне. Заедно с него наблюдавахме всеки ден чудото на покълването“, разказа какво го е вдъхновило и Христо Кирилов.

„Проектът, върху който работя, се казва „Воден танц“. Смятам, че точно водата е тази част от природата, до която се докосваме най-често. А защо танц – защото скулптурата ми напомня танцуваща фигура, която разпръсква водни капчици. Дървото е доста благодатен материал за работа, сам по себе си носи топлина и е може би първият материал, от който човек се е опитал да направи нещо пластично в древността“, сподели Даниел Мирчев.

 

Единствено творбата на Николай Йотов вече е била реализирана в Истанбул. Всички останали проекти ще бъдат осъществени за първи път.

Освен работата си по скулптурите творците ще имат и социална мисия с участието си в артпленера „Докосване до природата“. Като част от съпътстващата програма те ще се включат в два уъркшопа с деца в неравностойно положение, настанени в ЦНСТ към Дом „Другарче“ и ЦНСТ „Изгрев“ на 18 май. Децата от ЦНСТ към Дом „Другарче“ ще изработят творби от хартия и дърво на тема „Културата на Възраждането“. Проектите им ще са свързани с възрожденски къщи, като те предварително трябва да се запознаят с тяхната история и характеристики. Децата от ЦНСТ „Изгрев“ ще майсторят от дърво първите си кукли за домашен театър.

 

Малчуганите ще бъдат поканени и на пантомимния спектакъл „С изкуството да сътворим усмивка“ на студенти от НАТФИЗ, реализиран със съдействието на фондация „Св. св. Константин и Елена“ по програма „Изкуства“.

 

Още няколко са съпътстващите прояви в програмата на артпленера тази година. В галерия „Графит“ вече е открита изложбата на Вирджиния Дойчева, студентка от Националната художествена академия, стипендиантка на фондация „Св. св. Константин и Елена“. Отново в галерия „Графит“ в петък ще бъде открита експозицията на Светлин Ненов, озаглавена също „Докосване до природата“. Това е първата от цикъла самостоятелни изложби, с които той ще отбележи 55-годишнината си.

Пленерът ще бъде закрит с прожекция на филма на тв „Черно море“ за първото издание на проявата миналата година, озаглавен „Ателие под небето“.
Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна