IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
11:57 | 27 май 2016
Обновен: 17:50 | 20 април 2024

Изложба с графики на Петър Лазаров подреждат в галерия "Аспарухово Арт"

Той е един от малкото живи художници, чиито творби са изложени в Райксмузеум в Амстердам, наред с други известни творци като Дюрер, Ешер, Рембранд и други класици

По материала работи: Слав Велев
Изложба с графики на Петър Лазаров подреждат в галерия "Аспарухово Арт"

Изложба с графики на Петър Лазаров ще бъде открита в галерия "Аспарухово Арт" на 3 юни от 18,30 часа. 
 

Петър Лазаров е роден през 1958 г. в България, но от 1990 г. Лазаров живее в Холандия. Почти напълно непознат в родината си, той е един от малкото живи художници, чиито творби са изложени в Райксмузеум в Амстердам, наред с други известни творци като Дюрер, Ешер, Рембранд и други класици. 
 

Негови творби са притежание на престижни колекции в: музей Меермано, Хага, Холандия; Музей на изящните изкуства, Окинава, Япония; Национална библиотека на Конгреса, Вашингтон, и на Университета на Британска Колумбия , Ванкувър Канада. 
 

Петър Лазаров е член на Британското общество от дървогравьори и е майстор на печатни техники, с помощта на резба по дърво и литография, понякога комбинирани в един печат. Неговият изразителен стил е повлиян от богатата българска традиция и едновременно с това от творбите на Дюрер, Рембранд, Ешер и Вилем де Кунинг. 
 

През 2003 г. Лазаров посещава Япония, за да работи с производителя на майсторска хартия Сенсей Фухимори-сан, смятан за "национално богатство" в Япония. Днес художникът прави собствена хартия, като използва древните японски техники. 
 

Той илюстрира много книги на автори като Луис Пол Бун, Атанас Далчев, Кавафис, Емили Дикинсън, Шарлот Бронте, Виктор Юго, Архимед. 
 

През 2006 г. две от книгите му „Шоджи” и „Melancholi…” са избрани сред 50-е най-добри библиографски издания в Холандия за периода 2004 - 2006 г. През октомври 2008 г., на Световния конгрес на FISAE в Пекин, Китай Петър Лазаров е избран сред 10-е най-добри художници графици в света, работещи в областта на Ex Libris и малкото графично изкуство. Това е първият български художник удостоен с такава чест. 

Коментари

Новини Варна