IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
12:33 | 27 май 2016
Обновен: 16:10 | 25 април 2024

Професор реди морска изложба в Галерия 8

"Ах, морето" се казва експозицията, която подготвя Владимир Иванов

По материала работи: Юлиян Атанасов
Професор реди морска изложба в Галерия 8

"Ах, морето" се казва експозицията, която подготвя във варненската Галерия 8 професор Владимир Иванов. Изложбата има ретроспективен характер и включва рисунка, графика, колажи, принтове и инсталации от различни творчески периоди на автора – от края на седемдесетте години на миналия век до днес. Обединяваща е темата за морето, което роденият и израснал във Варна художник обича и постоянно интерпретира в творбите си.

 

Показателно за това е и заглавието на изложбата, в което авторът е вложил ироничен смисъл, заемайки го от нашумелия рефрен на популярна песен.Сред останалите заглавия в изложбата посетителите ще видят „Пейзаж", „Без заглавие", „Хипотеза", „Отново Ной".

 

Владимир Иванов е завършил НХА, специалност Графика, работил е като художествен редактор в книгоиздателство, понастоящем е професор по изобразително изкуство и любимец на студентите си от Варненския свободен университет, където преподава рисуване и история на изкуството.Художникът има над тридесет самостоятелни изложби, половината от които са в чужбина и най-вече в Холандия, участник в многобройни арт проекти у нас и зад граница.

 

Просветителската дейност на професора не се изчерпва с неговата студентска аудитория. Всеки уикенд през месеците май, юни и юли, със съдействието на галерия „Бяло+", отдел „Изкуство" към регионална библиотека „Пенчо Славейков" и читалищата в кварталите „Аспарухово" и „Владислав Варненчик", Владимир Иванов чете публични лекции за изкуството на двадесети век, при отворени врати за всички граждани.

 

Творби на Владимир Иванов са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска галерия, Варненска градска галерия, както и в престижни галерии и частни колекции в Германия, Франция, Холандия, Япония, Белгия, САЩ, България и други страни по света. Още с първите си самостоятелни изложби в София и Варна през 1978 година Владимир Иванов показва определен вкус към концептуалното изкуство и неговите изразни средства, като и до днес остава верен на този си избор. Неговите колеги, специалисти и широк кръг любители на изкуството познават любовта му към ироничната интерпретация и каламбура, търсят ги и ще ги открият и този път – „Dutch landsсape" е заглавие на инсталация, в което са преплетени смислови внушения от идиоматични английски изрази, от четири годишното му пребиваване в Холандия, както и вдъхновение от творчеството на Мондриан.Изложбата се открива на 31 май от 18 часа и ще остане до 15 юни.

Коментари

Новини Варна